Lupine in de ban

Weer een nieuwe wet in aantocht. Je kunt het bijna niet geloven, maar de lupine staat op de nieuwe lijst van verboden exoten!

Is dat dan erg?

Er spelen hierin meerdere dingen. Ik zal ze noemen zonder volgorde van belangrijkheid, maar hoe vind je het risico dat dadelijk de wet nog eens wordt aangescherpt en we alle exoten uit onze tuin moeten verbannen? Ik begrijp heel goed dat het hier om woekeraars gaat die zich uitzaaien in bermen en open velden, maar hoe erg is dit? Prachtig, die mooie bermen met lupines in het voorjaar, nooit gedacht dat die bloemen daar echt niet zouden mogen groeien.

Er was al een eerste lijst met de ergste woekeraars die waren verboden, zoals de waterhyacint. Was dit dan niet voldoende? Moet er dan werkelijk een tweede lijst? Waar stopt het verbod?

Een ander aspect is het vraagstuk of Europa zich met dit soort vraagstukken bezig moet houden. Wat bij mij opkomt is de wereldeconomie, vluchtelingen, terrorisme, kindermishandeling, dierenwelzijn. Dat zijn dingen die in Europees verband zouden moeten worden geregeld. Maar de vraag of een allang ingeburgerde plant wel of niet in onze tuinen mag groeien, daar zou een minister toch niet wakker van moeten liggen? Kom op, hij heeft wel iets anders te doen!

Ook voor de landbouw is de lupine een steeds belangrijker plant. Er wordt op dit moment in Nederland ruim 100 hectare lupinezaad geteeld voor veevoer. Ook wordt het gewas gebruikt als (verplichte) groenbemester en dit areaal wordt snel meer. Er komt dan ook veel reactie uit de landbouwhoek. Zo introduceerde de bekende varkenshoudster Annechien ten Have een tijdje geleden het zg. lupinevarken. Een varken die geen ingevoerde soja meer eet, maar het benodigde eiwit krijgt uit lupine die door Annechien speciaal voor dit doel wordt verbouwd. Volgens haar moeten we juist in Nederland meer lupines gaan verbouwen, zodat het minder noodzakelijk wordt om soja in te voeren. Naast verbouw voor dieren wordt ook de lupine steeds belangrijker voor humane consumptie, onder veganisten is de lupine steeds meer een populaire eiwitverstrekker.

Het gekke is dat lupine al vele honderden jaren geteeld wordt in Europa en helemaal geen schade aanricht. In de landbouw is het juist een hip gewas nu we met minder foodmiles proberen ons veevoer te verbouwen, dus liever de eiwitrijke lupine uit eigen land dan geïmporteerde soja.

Naast de lupine blijkt ook de vederesdoorn en de hemelboom op de tweede lijst te staan. Deze komen heel veel voor in de openbare ruimte in Nederland. Ook daar wordt het dus een probleem, want halen we al die mooie bomen zomaar weg? Gelukkig zijn daar ook weer wetten voor.

Voordat er vergunning is verleend om alle vederesdoorns en hemelbomen te kappen, is deze idiote nieuwe wet vast alweer van tafel. En dat komt mij persoonlijk ook heel goed uit. Laat ik nu heel gek zijn op zowel lupine als op de hemelboom, die beide heel vrolijk nog lang op ons erf staan te pronken.

Geplaatst in op 20 mrt. 2016