Ga in de theepot zitten!

Een hele dag in het bos. Hard werken. Alle spieren werkten vandaag goed, maar nu voel ik ze allemaal.

Het bos is geen gewoon bos, maar een follybos.

Wat is een folly dan? Dat is een bouwwerk zonder functie. De oorsprong ligt in Engeland en Frankrijk, waar follies vaak als tuinsieraden werden gebouwd. Ook in Nederland zijn er follies. Vaak verborgen achter huizen of op onverwachte plekken, soms ook bij landhuizen. Bekend is de grot bij de bedriegertjes in Roozendaal.

Ons follybos is in Nederland zo langzamerhand bekend van de televisie. Man Bijt Hond, Harm Edens, 24Kitchen, Rob Kamphues, allemaal filmden ze in dit bos, vaak op een andere plek.

Het ontwikkelen van het follybos was superleuk. Zo’n zeven jaar geleden zijn we samen met vrijwilligers gestart met de eerste toren, daarna volgden houten hokjes waarin sprookjes werden uitgebeeld en toen kwam de hut van de kerstman en het ondergrondse gangenstelsel met heel verrassende gekkigheden.

Later kwam er een toren bij en werd de theepot gebouwd. Theepot? Ja, een theepot waar in kunt zitten. Een echt bouwwerk zonder enige functie, een folly dus.

Ook zijn er letterlijk toeters en bellen in het bos gemaakt. En alles heeft onderhoud nodig, zeker nu na de winter. Gelukkig hoeven we het niet alleen te doen, we hebben aardige vrijwilligers die hiermee helpen. Omdat het allemaal gekkigheden betreft, vind iedereen het ook leuk om er aan te werken. Of het nu reparatie is van elektronica, vernieuwen en verven van poorten, wieden, snoeien, het gigantische vogelhuis overeind zetten, planten scheuren, vijver schoonmaken, appels verven, torentrap aanvegen, controle op gladde vloeren en verborgen egels, struiken aanplanten of gangen vegen, het is altijd leuk om in het bos aan het werk te zijn.

Wat ik vandaag deed? Een spookhuis inrichten.

Huh?

Ja, dat is dit jaar nieuw. Fantastisch om te bedenken hoe je van een oude muziekkoepel een spookhuis maakt. En nu de bouw klaar is, compleet met verlichting, mag ik het afmaken.

En spannend wordt het. Zo spannend, dat ik vandaag de hele dag door het gevoel had dat het spookte. Gelukkig bleken het de flappen voor de deur te zijn, die trilden en geluid maakten.

Wanneer het bos open is? Eigenlijk alleen tijdens de Farm & Country Fair. Vanaf juli, na de Fair, is het op verzoek open voor groepen. Dan geven we rondleidingen en hoor je ons verhaal. Geloof je niet in spoken? Kom maar op!

Geplaatst in op 22 apr. 2016