Evenement afgelasten, een drama. Maar wat er toen gebeurde!

Donderdagavond 23 juni, 21.30 uur.
Morgen opening van de Farm & Country Fair! Met nogal wat meer moeite dan in andere jaren zijn we er allemaal bijna klaar voor. Het heeft de laatste weken veel geregend, daarom moest iedereen zoveel mogelijk met auto’s en machines wegblijven van de grasmat. Vervelend vooral voor de standhouders die meer moeite moeten doen om de stands in te richten. Ook is er bij ons nogal wat werk blijven liggen, met name de decoraties staan nog niet allemaal rond. Maar de paden zien er prima uit en bij droog weer blijven ze alle drie dagen mooi groen.

Die avond om 10 uur moet iedereen het terrein verlaten, onweer op komst. Maar niet erg, een onweersbuitje kan het terrein nog wel aan.

Onweersbuitje? Het wordt een uitloper van de hagelstenenbui in Noord-Brabant waarbij zo enorm veel gewassen, daken en kassen zijn vernield.

Donderdagavond 23 juni 10.00 uur.
Het begint te plenzen, zo’n enorm harde plensbui die meestal zo weer voorbij is.

Vrijdagochtend 24 juni 4.30 uur.
Voorbij? Dezelfde bui plenst nog steeds, het houdt maar niet op.

Vrijdagochtend 24 juni 5.00 uur.
Echt het hele terrein onder water! De sloten rondom stromen over, het water blijft maar komen en kan ook niet weg want het riviertje waarop de sloot uitkomt, stroomt ook over. Snelweg, industrieterrein, Farm & Country Fair, overal tientallen centimeters water.

Vrijdagochtend 24 juni 5.30 uur.
Helaas moet worden besloten om de Fair voor in elk geval vandaag stil te leggen. Dit besluit nemen is erg moeilijk, maar het terrein is net een groot meer, opengaan is echt geen optie. Een drama voor alle betrokkenen.

Hoe bereik je bezoekers, standhouders, deelnemers, vrijwilligers zo snel mogelijk? Rondbellen en appen dan maar. Eerst naar de pers. En die werkt super mee. Het journaal op de Nederlandse zenders, Giel Beelen, Omroep Gelderland, overal is de afgelasting even later al te horen.

Dan de vrijwilligers, waarvan er velen al ter plekke zijn. Allemaal bellen en appen ze hun netwerken. Daardoor worden de meeste standhouders en deelnemers snel bereikt.

Ook alle boerinnen van de Ladies Day van For Farmers, vrijdag in een grote tent, worden gebeld. Dagvoorzitter Yvon Jaspers maakt een kort filmpje voor de boerinnen met uitleg over wat er is gebeurd. Het idee om de Ladies Day de volgende dag te houden blijkt geen optie: veel boerinnen hebben zelf veel schade door de regen en kunnen niet bij hun bedrijf weg.

Vrijdagochtend 24 juni 10.00 uur.
Mensen van dichtbij en van heel ver weg, zelfs uit Rusland, komen voor niets. Vaak besluiten ze om te overnachten en de volgende dag naar de Fair te gaan. Toch een positief puntje: velen ontdekken nu onze mooie Achterhoek.

Vrijdag 24 juni hele dag
Dan zie je waar mensen samen groots in zijn! Wat een team! Standhouders en hun standbemanning, deelnemers aan shows, buren, vele vrijwilligers uit de buurtschap en daarbuiten, mensen ‘zomaar’ overal vandaan. Honderden mensen werken echt keihard om morgen open te kunnen, iedereen kent het belang hiervan. Omgevallen stands worden weer opgezet, vele pompen beschikbaar gesteld, tractoren met mesttanks komen zonder vragen overal vandaan, de buurman biedt z’n bedrijf aan als parkeerplaats en van alle kanten wordt hulp aangeboden. Iedereen begrijpt dat de Fair morgen open moet, maar het lijkt echt onmogelijk. Gelukkig blijft het die dag droog.

Vrijdagmiddag 24 juni 16.00 uur.
Ongelofelijk, maar we kunnen groen licht geven! Als het niet opnieuw gaat plenzen, is het terrein morgen begaanbaar en kunnen we open! Degene die vanmorgen op het terrein was, weet dat het bijna een onmogelijke klus was, maar het is gelukt!

Weer worden veel mensen geappt, gemaild en gebeld. Ook proberen we onze websites en app zo optimaal mogelijk te houden. Hoewel iedereen die avond na een doorgetrokken nacht en een zeer lastige dag erg moe is, is er vooral opluchting.

Zaterdagochtend 25 juni 6.00 uur.
Al veel bedrijvigheid op het terrein. De dieren arriveren, standhouders verrichten het laatste werk aan hun stand. Een strohakselaar zorgt voor een dikke laag stro in de paden, de rest wordt met de hand uitgestrooid. Iedereen is zooo blij, we gaan straks open!

Zaterdagochtend 25 juni 10.00 uur.
De poort is open! Het motregent, maar zelfs dat maakt niet zo heel veel uit. Het terrein is door de natte omstandigheden minder extreem aangekleed dan normaal, maar daar is vooral begrip voor. De grote tenten hebben allemaal fantastische decoraties. Binnen en buiten zie je vooral veel blije gezichten.

Zondagavond 26 juni 18.00 uur
Dit weekend toch nog weer veel regen gehad. Gelukkig kunnen de meeste mensen door gebruik van rijplaten en veel stro zelf van het parkeerterrein af rijden. Standhouders kunnen na afloop vanwege de regen niet meer met hun voertuigen op het terrein, maar worden zo goed mogelijk geholpen om hun producten naar hun auto te brengen. Dit weekend is financieel voor velen een drama, denk alleen al eens aan de standhouders en dan ook met name de cateraars die hadden ingekocht op drie dagen lang veel mensen. En de bezoekers die we niet meer konden bereiken en voor niets komen. Maar bijna niemand die klaagt. Super!

Maandag 27 juni
Wat een heftig weekend! Maar wat een superteam mensen! Wat een warmte! Pers, alle fijne vrijwilligers, buren, familie: iedereen heel, heel hartelijk dank. Samen op naar een fijne Farm & Country Fair in 2017!

Geplaatst in op 30 dec. 2016