Balen in het roze

In Nieuw-Zeeland en Australië zijn op dit moment de roze balen waarin je het gras voor de koeien als wintervoer bewaard heel populair. En niet voor niets: voor elke verkochte rol roze plastic gaat een deel van de opbrengst naar een goed doel, nl. Pink Ribbon, onderzoek naar borstkanker dus.

Sinds dit voorjaar zijn de roze rollen ook in Europa te koop. In Ierland en Engeland zijn ze inmiddels uitverkocht, in heel Duitsland zijn bijna geen rollen meer te koop en ook in veel andere Europese landen zoals Zwitserland en Oostenrijk zijn de roze rollen plastic erg populair.

Natuurlijk wilden wij meedoen aan deze mooie actie. Maar….. de importeur van het plastic wilde niet meewerken, met het gevolg dat in Nederland is geen enkele roze rol te koop is. Tijdens een gesprek op een beurs hoorden we van de vertegenwoordiger van dat bedrijf dat de Nederlandse boeren “er niet op zaten te wachten en meer behoudend zijn dan in de rest van Europa”. Nou, ammehoela. We vertelden hem dat we dan meteen maar een volle pallet met plastic rollen willen kopen, maar de vertegenwoordiger reageerde op geen enkele manier, we werden weggestuurd als waren we een stelletje idioten. We vragen ons nog steeds af of we het gebruikelijke kopje koffie aangeboden hadden gekregen als onze boer erbij was geweest. Nu waren we bij de stand met twee vrouwen, overigens allebei beslissingsbevoegde boeren. Af en toe blijken er dus nog steeds mensen te zijn die denken alleen met “de baas” zaken te kunnen doen.

Toch vonden we allemaal dat er tijdens de Farm & Country Fair de roze balen moesten liggen! Met heel veel omwegen en netwerken kwamen we in het buitenland een importeur van roze plastic op het spoor. Gelukkig vond dit bedrijf het leuk om mee te werken en zo reed iemand van ons twee dagen voor de Fair naar het midden van Duitsland om bij de dichtstbijzijnde dealer twee rollen mooi roze plastic op te halen. Onze loonwerker vond het heel erg leuk om het droge gras in het roze plastic te wikkelen en zo waren er op de Farm & Country Fair de eerste roze balen te zien. Heel leuk voor selfies en grappige marshmallowfoto’s en nog veel leuker om het goede doel dat er achter zit!

En volgend jaar? We kopen wel een pallet vol rollen plastic in het buitenland, waar dan ook. Zodat ook Nederland volop kan genieten van de mooie roze balen in het weiland, de Nederlandse boer op een leuke manier Pink Ribbon kan ondersteunen en alle Nederlanders supermooie foto’s van elkaar kunnen maken en als dank hiervoor een bedragje kunnen overmaken naar Pink Ribbon. Zo zijn die mooie grote roze fotogenieke marshmallows nog veel leuker!

Geplaatst in op 17 aug. 2015