Nederlandse Markiesjesvereniging

Het Markiesje is een fijngebouwde, zwarte spioen, elegant en alert.
Een intelligent gezelschapshondje met een zachtaardige oogopslag. Een kleine spioen zonder sporen van verdwerging, evenredig gebouwd, licht geraamte, behoorlijk ontwikkelde bespiering.
Het lichaam is iets langer dan hoog met goede hoekingen. Soepel en veerkrachtig gangwerk.Vrij lange staart, geen krulstaart. De lange hals draagt het hoofd fier.
Schedel vlak met matige stop; de snuit versmalt naar de neus, zonder spits te zijn. Vrij groot, ovaal oog, donkerbruin tot zwart. Oren hoog aangezet en langs het hoofd gedragen. De schofthoogte ligt rond de 35 cm.
De glanzende beharing versterkt de indruk van sierlijkheid. Middenlang, fijn en zacht, sluik aanliggend, met bevedering aan de oren, de staart en de poten.

Het Markiesje heeft geen andere taak dan de mens te plezieren. Voor deze gecompliceerde taak is hij volledig toegerust.
Hij is handzaam van formaat. Klein, maar gezond van lijf en leden. Hij kan zich heerlijk op schoot nestelen, maar is ook altijd te vinden voor allerlei sportieve activiteiten zoals een stevige wandeling, behendigheid, gedrag & gehoorzaamheid, of flyball.
Hij hecht sterk aan het gezelschap van mensen en is daarin niet bijzonder kieskeurig. Het Markiesje is waaks, maar begroet iedere bezoeker verder heel vriendelijk.
Graag gaat hij overal met de baas mee naar toe, maar kan ook heel goed een paar uurtjes alleen thuisblijven.