Vrolijk en Veilig Paasfeest

We hebben het Paasvuur feest weer gehad en daarmee een hele drukke tijd. Heel veel mensen die meehelpen, maar de verantwoording hebben over alles en overal tegelijk aan denken valt niet altijd mee. Gelukkig was het een leuk feest en veel mensen hebben er weer van genoten.

Vooraf hebben we met de afdeling veiligheid van onze gemeente een gesprek gehad over het Paasvuur en de Farm & Country Fair. Hierbij zijn dan mensen van de gemeente, van de politie, van de brandweer en BOA’s, die de controle ter plekke uitvoeren en tips geven waar we op moeten letten. Ook geven ze handvatten om het de organisatie “gemakkelijker te maken”. Maar omdat we het Paasvuur al 25 jaar organiseren en al heel veel hebben uitgeprobeerd voor wat betreft veiligheid en gemakkelijker en veiliger werken, kunnen en willen we de tips vaak niet uitvoeren omdat ze in onze ogen vaak onveiliger situaties veroorzaken. We werken immers al zo gemakkelijk en veilig mogelijk. We denken heel veel na over veiligheid omdat we op veel evenementen komen waar het niet veilig is. Veel organisaties vragen ons om tips en die geven we graag. Heel fijn dat onze kinderen hier ook heel erg mee bezig zijn. Ook tijdens de jaarlijkse BHV cursus die we met onze kinderen en een aantal vrijwilligers volgen, krijgen we veel nieuwe informatie op maat.

Uiteraard controleren we alles voordat de bezoekers komen. Altijd laatste momentwerk, maar dit jaar helemaal. Want op de donderdag voor aanvang van het Paasvuur, dus 3 dagen voor het evenement en een halve dag voordat we de tenten zouden opzetten en alle materialen zoals de aggregaten, de toiletunits, barren, koelvitrines en alle andere materialen worden afgeleverd, hebben we nog een flinke interne discussie gehad of we wel konden doorgaan met organiseren. De haringen waarmee de tenten in de grond worden gezet, stonden niet vast omdat de grond veel te nat was. Er was geen houvast en je trok deze haringen er zo weer uit. Het weiland was zo kleddernat dat het niet mogelijk was om het hele tentenkamp op te bouwen zonder het één grote modderpoel te laten worden. Gelukkig waren de vooruitzichten beter en hebben we besloten om door te gaan. Op de zaterdag was het veld weer lekker droog, konden alle vrachtwagens het terrein op zonder alles stuk te rijden en stonden de tenten stevig vast.

Toen het publiek zondag binnenkwam, waren we net klaar met opbouwen. Flink doorgewerkt met veel mensen om alles op tijd af te krijgen. Zelf controle gehouden voor wat betreft veiligheid, daar letten we goed op, en nog wat dingen aangepast. De touwen die rond de vuurstapel stonden haalden we even neer tijdens het opgooien van het stro, want de aanwezige kindjes helpen altijd heel fanatiek met het opgooien van het stro. Tijdens het aansteken stonden de touwen er weer als omheining en dat werkte prima, iedereen bleef op een veilige afstand. Nadat het vuur goed brandde en het te warm was om er dichtbij te komen, verdwenen ze uiteraard want jongeren met drank op en touw, nog gekker jongeren met drank op en palen, dat is geen goede combinatie.

De bezoekers merken gelukkig niets van alle veiligheidseisen. Ze bleven tot de kinderen moe waren en hadden een fijne avond. Het kinderprogramma was zó geslaagd dat we hiermee een uur langer doorgingen. Mensen uit onze buurtschap stonden heerlijk rustig bij het vuur om zich te verwarmen en gezellig met elkaar te kletsen. Er was goede muziek in drie tenten. Iedereen vond wel iets voor z’n gading en het was ook gezellig in de lekker warme tenten. Later op de avond kwam er een nieuwe groep jeugd binnen, ook dat was gezellig, hoewel je die beter in de gaten moet houden omdat ze thuis indrinken en vaak nog geen 18 jaar zijn. Heel veel jongeren hebben een erg leuke humor en daar moeten we vaak erg om lachen. Ik hoop en denk dat de vrijwilligers ook een leuke avond hadden. De beveiligers die niet echt nodig waren maar toch fijn dat ze ons hielpen, bleven tot het eind en vertelden dat het een gezellig publiek was geweest. Waarschijnlijk vonden de controleurs het ook erg leuk, want ze bleven van het begin tot bijna aan het eind.

Voor mij erg fijn was die undercover politieagent die ik bij het weggaan herkende aan z’n oortje. Ik wilde graag weten wat hij van het feest rond het Paasvuur vond. Volgens hem was het een erg leuk feest en een leuke sfeer. En hij vertelde dat hij merkte dat iedereen voor wat betreft alcoholbeleid heel erg zijn of haar best doet. Compliment dat ik zal doorgeven straks tijdens het vrijwilligersfeestje. En dan hebben we zeer zeker met ons allen een fijne avond!

Geplaatst in op 07 apr. 2015