Trots op onze jonge boeren

Binnenkort mogen we weer stemmen voor de Provinciale Staten. Lastig, maar oh zo nodig. Een politieke partij kan een sector versterken of juist heel erg verzwakken, dus het is wel zaak om goed te weten waar elke partij voor staat. Stemmen moet, maar op wie?

Gelukkig organiseerde het GAJK, de organisatie van jonge boeren tot een jaar of 35, deze week een agrarische debatavond waar ik bij mocht zijn. De bestuurders van bijna alle Provinciale partijen waren aanwezig en vertelden waar ze voor staan.

Elke partij mocht in één minuut pitchen wat zij gaan doen voor jonge boeren en tuinders in Gelderland. Daarna werd onder leiding van AJK bestuurder Kirsten Haanraads een interessant debat gehouden aan de hand van stellingen in een DWDD-achtige setting. Tijdens elke ronde schoven drie politici bij één van de bestuurders van het GAJK aan tafel en behandelden een stelling.

Tijdens deze avond werd vrij goed duidelijk waar de verschillen zitten en dat de Provinciale statenleden niet altijd meegaan met de gedachtegang van de landelijke partijen. Er kwam vaak een levendige discussie en de avond was veel te snel voorbij.

Waarom schrijf ik hierover?

Wat niet alleen mij, maar alle politici die ik heb gesproken deze avond opviel was het hoge niveau van de stellingen en de debatten. Ik was voorheen al heel erg trots op onze jonge boeren en boerinnen, maar op deze avond viel het weer eens op dat de jonge agrarische bestuurders zonder uitzondering op HBO-niveau denken en handelen. Bij Boer Zoekt Vrouw lijkt het boerenleven soms zo traag en simpel, maar het is goed dat alle zakelijke en politieke sores pas heel langzaam aan na de logeerweek tevoorschijn komen. Pas als de televisieploegen allang weer weg zijn en de liefde bloeit, komt heel voorzichtig het ingewikkelde boerenleven tevoorschijn.

Geplaatst in op 05 mrt. 2015