Sneeuwklokjesfeest

Ze staan weer fantastisch te pronken, de vele sneeuwklokjes. Natuurlijk wil ik die prachtige witte traktaties ook in huis halen. Dit jaar bedacht ik dat het misschien beter zou zijn om de bolletjes uit te graven en in een grote pot binnen in mijn keuken te zetten, op een iets hogere plek. Nu kijk je mooi tegen ze aan en ik ben benieuwd of ze langer bloeien dan als je ze afplukt. Het lijkt er wel op.

Jaren geleden plantte ik sneeuwklokjes langs het koeienpad, een plek waar ze rustig kunnen groeien zonder dat de koeien ervan snoepen. Vanuit ons keukenraam zie ik ze elk voorjaar stralen, net in de tijd dat de koeien weer naar buiten mogen en je zo’n heerlijk voorjaarsgevoel krijgt.

In mijn tuin staan talloze “gewone” sneeuwklokjes en daarnaast ook een paar soorten die er toch heel anders uitzien. Groter en net nog wittere enkelbloemige sneeuwklokjes die dit jaar al op 6 januari volop bloeiden, toen de gewone soorten nog lekker onder de grond zaten. En dubbele die tegelijk met de gewone soort bloeit, maar veel groter is en dus een grote dubbele bloem heeft. En dan nog een soort die ook grotere bloemen heeft maar heel groot grijs blad, ook erg mooi. Ik ben geen sneeuwklokjesverzamelaar zoals veel mensen en ik ken ook geen namen, maar ik kan me sinds enige jaren wel indenken dat mensen sneeuwklokjesfeesten en –festivals bezoeken op zoek naar net dat ene bolletje van een bijzonder sneeuwklokje. Dan maakt het niet uit of één bolletje 30 of 40 euro kost: liefhebbers willen hem toch hebben en kweken er wel mee verder als-ie eenmaal in de tuin staat.

Ook het follybos begint nu, na een aantal jaren, grote velden met sneeuwklokjes te krijgen. Erg mooi! Voor dit bos koop ik ook af en toe wel planten, maar als het een even kan scheur ik de planten uit mijn tuin en plant ze uit in het follybos. In het begin groeiden er alleen de sneeuwklokjes die we allemaal kennen, de prachtige witte bloemetjes met groene puntjes.

En warempel, vorig jaar waren de grote en vroege soorten in mijn tuin zo lekker gegroeid, dat ik ze in het follybos kon uitplanten. En ze hebben het er erg naar hun zin. Wat heerlijk om er dagelijks even langs te mogen lopen en ervan te genieten! En als ze zijn uitgebloeid? Geen nood, dan komen de grote bossen met zomerklokjes in het follybos in bloei. Een stuk later en een stuk groter, maar met dezelfde bloem dan de sneeuwklokjes. Wat een verwennerij!

Geplaatst in op 27 feb. 2015