S-Factor bij schapen

De S-Factor show is een super populaire show en maar drie dagen per jaar te zien.

Maar dan zie je wel iets heel bijzonders. Wie heeft de grootste S-Factor? Het publiek mag het zeggen. Wat telt het meeste: de wol, de verschijning of het karakter?

Sommige dieren staan graag in de belangstelling en dit geldt ook voor een aantal schapen. En als dat dan ook nog eens kan worden gecombineerd met veel aandacht voor hun ras, dan heb je iets heel bijzonders: de S(heep) Factor show. Heel erg lastig en kostbaar om te organiseren, je moet immers alle dieren zelf in je stal hebben staan om ze regelmatig te kunnen trainen. De show op onze countryfair is dan ook de enige schapenshow in heel Nederland. De goed getrainde, zeldzame rassen schapen vinden het leuk om mee te doen en zijn het gewend als mensen klappen en hen toejuichen.

Podium

Het is een jaar-rond taak om deze show te organiseren. Op een hoog podium met verschillende niveaus worden negen dieren één voor één op hun eigen muziekje aan het publiek gepresenteerd. Ieder dier kent z’n eigen muziekje en eigen plek, weet precies wanneer hij op mag komen en waar te gaan staan. De presentator verteld hierbij alles over het karakter van de dieren en van hun ras, maar ook over de wol. Leerzaam dus, voor de hobbyschapenhouder, maar zeker ook voor kinderen die hier leren dat alle dieren heel verschillend kunnen zijn, ook al lijken ze op het eerste oog veel op elkaar.

Vrolijke show

De schapen worden speciaal voor de countryfair gehouden en lopen het hele jaar door op de boerderij van de organisator. Ze worden dagelijks verzorgd en krijgen veel aandacht. Hierdoor zijn ook de wat schuchtere rassen vertrouwd met mensen. Worden ze meegenomen naar de podiumwagen om te oefenen, dan merk je dat de dieren opgewonden worden en het leuk vinden om weer mee te doen met de show. Zo leren ook nieuwe schapendeelnemers wat er van hen wordt verwacht. Drie dagen per jaar wordt de show opgevoerd, een feest voor mens en dier.

Jaarlijks zijn er wel een paar schapen die niet mee kunnen doen, bijvoorbeeld omdat ze niet goed in hun ‘vel’ zitten. Bijna alle deelnemers zijn gecastreerde rammen. Die zijn veel gemakkelijker om mee te werken dan rammen en ooien. Ze zijn veel aanhankelijker dan de meeste ooien. Veel rammen gaan uiteindelijk stoten en zijn dus ongeschikt voor een publieksshow. Omdat de gemiddelde leeftijd van de groep behoorlijk hoog is, staan er inmiddels nieuwe dieren in de startblokken. Een paar hiervan staan in quarantaine op een ander adres om de zwoegervrije status te kunnen krijgen en we hopen ze op de countryfair in 2017 te kunnen presenteren. Alle dieren die deelnemen worden regelmatig door een dierenarts onderzocht, zijn geënt tegen Q-koorts en hebben een zwoegervrije status, dus ze zijn certificaatwaardig. Ook worden ze vrij vroeg geschoren, zodat er alweer een beetje wol op de dieren zit en ze tijdens de show op hun allermooist zijn .

Bijzonder en gevarieerd

Hoe we de deelnemersselectie maken? Er moet veel variatie te zien zijn. Haarschapen en wolschapen, met gekrulde horens, lange horens, geen horens, wit, zwart of gekleurd, groot en klein: iedereen met een showwaardig karakter kan meedoen!

Wie doet er zoal mee?

Jaarlijks wisselt het nogal wie er deelneemt, belangrijk hierbij is de conditie van de dieren op het moment van de show. De dieren die op dit moment in de stal lopen en eventueel mee kunnen doen zijn:

Willem de Wiltshire Horn, een haarschaap afkomstig uit Engeland. Hij is er al vanaf het begin bij, maar doet dit jaar waarschijnlijk niet mee omdat hij zo langzamerhand met pensioen mag.

Lex, het Nederlandse Bonte Schaap, kan goed opschieten met Willem. Dit ras is een nieuw ras, nieuwsgierig en alert. Een poosje geleden liep hij weg uit het weiland, we vonden hem na een poosje zoeken in het follybos boven op de boot, zoals een kapitein op de voorsteven.

Zebbe is van het ras Zwartbles. De Zwartbles is een groot Nederlands dubbeldoelras, dus gehouden voor zowel melk als vlees en dit ras is bijna uitgestorven geweest. Een grote lieve reus, kan met elk schaap goed opschieten

Simon is een Schonebeker Heideschaap. Bijzonder ras en het grootste Nederlandse Heideschaapras. Simon viel afgelopen jaar in voor Pollie, de Poll Dorset, die kreupel was.

Pollie, de Poll Dorset, is een vleesras, die er bekend om staat dat ze het hele jaar door bronstig zijn, dus seizoensonafhankelijke bronst.

Karsten, de Coburger Fuchs, doet al vanaf het begin mee. De Coburger Fuchs is een zeldzaam Duits ras. Een van de liefste schapen in de kudde. Dubbeldoel, dus wol en vleesras.

Roos is een Gekleurde Ryeland. Daarvan zijn er maar een handjevol zwoegervrij gecertificeerd in Nederland. Roos was vorig jaar nieuw in de kudde en heeft dit voorjaar de show geleerd. Roos is een ooi. Het kan zijn dat ze net voor de Fair lammetjes krijgt, dus het is nog maar de vraag of ze deze zomer mee kan doen. De bedoeling is dat ze wel aanwezig is in de schapentent.

Floyd Vincent is een witte Ryeland ram. Als hij enthousiast is dan mag hij leren om mee te doen aan de show, zodat hij kan invallen voor het geval Roos er niet bij kan zijn.

Karel is een enorme goedzak en doet ook al vanaf het begin mee. Karel is een Karakul, dat is een vetstaartschaap en hij is de enige zwoegervrij gecertificeerde Karakul in Nederland.

Hans is anders, Hans is een brilschaap, de Cartner Bril. Een groot Oostenrijks berg-ras, wit met een zonnebril. Samen met Karel één van de weinige schapen die hangoren heeft. Ook dit is een ras dat bijna uitgestorven is geweest.

Simon en is een Shetland schaap. Klein maar dapper zou je zeggen, maar dat is niet zo want Simon heeft hoogtevrees. Hij staat dus onderop op het podium en dat bevalt hem prima.

Victor is een Veluws Heideschaap. Ook dit is een Nederlands Heideschaap ras, superlief en heel gemakkelijk.

We hopen dat in juni ook Max, de Manx Loaghtan, mee kan doen. Max is een heel bijzonder schaap met vier horens en hij is bruin van kleur. Dit ras komt van het Isle of Mann en ook hij is de enige in Nederland die gecertificeerd zwoegervrij is. Hij moet dus alles nog leren.

Cas kan waarschijnlijk ook meedoen. Dit is een Castlemilk Moorit, een wolschaap. Hiervan zijn er twee in Nederland zwoegervrij.

Zo zie je maar dat je veel dieren nodig hebt om een paar keer per dag negen mooie dieren te showen. Ze vinden het allemaal leuk om mee te doen, maar ze moeten wel goed in hun vel en goed in hun wol zitten om mee te kunnen doen. Het zijn immers vertegenwoordigers van hun ras en net zoals mensen, doen alleen de mooiste mee met de S-Factor. Wie zal jou favoriet zijn?

Bovenstaande rassen worden gehouden door ons gezin, dus door de mensen achter de Farm & Country Fair. Wil je meer over de dieren lezen of foto’s zien, kijk dan op de website van dochter Joyce: www.joyceruesink.com

De dieren die niet met de show meedoen maar wel een goede conditie hebben, worden gepresenteerd in de grote schapentent, waar enthousiaste eigenaren uit heel Nederland ervoor zorgen dat er zo’n vijftig schapen- en geitenrassen te zien zijn! Kijk voor de zeldzame rassen ook eens op www.vssschapen.nl

Geplaatst in op 01 jan. 2016