Nieuw leven

En weer die eindeloze discussie: volgens zogenaamde dierenvrienden moet de veeverlosser verboden worden.

Onze staatssecretaris Sharon Dijksma staat echter met beide benen op de grond en heeft hierover gelukkig een andere mening. Gebruik van een veeverlosser is op dit moment nog verboden maar dit wordt binnenkort onder voorwaarden officieel weer toegestaan. Waarschijnlijk met een begrenzer op het apparaat zodat een gebruiker niet te hard kan trekken. Gelukkig maar, hadden we dan terug moeten gaan naar de romantische jaren rond 1960, toen een paar buren moesten worden opgetrommeld om aan de pootjes van het kalf te helpen trekken? Ten eerste: de buurt ziet ons al aankomen! Ten tweede: hoe weet je dat een buurman of jijzelf niet te hard trekt? En ten derde: wat zal de verzekering roepen als je met een versleten rug je geld komt claimen?

Wie zijn die mensen van de Partij voor de Dieren eigenlijk die de veeverlosser, of geboortekrik, willen verbieden? Zijn dit de mensen die alles wat betreft dieren zielig vinden maar niet de moeite nemen om van een kenner te horen hoe het werkelijk zit? Dus mensen die niet gehinderd zijn door enige kennis?

Of zijn het mensen die juist wel weten dat het gebruik van een veeverlosser af en toe nodig is maar vinden dat alleen een dierenarts deze mag gebruiken?

Tegen de mensen die zomaar iets roepen omdat ze het gebruik zielig vinden voor een koe, zou ik willen zeggen: ga eens kijken op een boerderij als er een kalfje wordt geboren. Ik hoop voor jullie dat deze levend geboren wordt, of het nu wel of niet met behulp van een veeverlosser is. Het is zowel voor de koe als voor de boer heel akelig als er een dood kalfje wordt geboren. En roep nu niet dat dit een financiële pijn is, want een kalfje brengt bijna niets op. Het gaat om geboorte en nieuw leven. Dat is wat juist het boerenleven zo mooi maakt.

En voor iedereen die dieren met mensen wil vergelijken: doe dat dan in dit verband ook! Denk maar eens aan een vrouw die niet zo snel mogelijk geholpen kan worden als haar kindje niet vanzelf op de wereld kan komen. Die is toch blij met elke hulp?

Mensen die denken dat alleen de dierenarts met een veeverlosser mag werken, hebben geen idee over de ervaring en het opleidingsniveau van een boer. Ze denken van “Boer Zoekt Vrouw” precies te weten hoe het toegaat op een boerderij. Nou, jammer dan. Droom nog lekker even verder.

Een boer heeft tegenwoordig niet voor niets een MBO- en nog vaker een HBO opleiding en heel veel ervaring. Boerenkinderen werken meestal al vanaf heel jonge leeftijd mee. Gelukkig, want sommige dingen leer je alleen in de praktijk, door het veel te zien en langzaam aan ook zelf te doen. En gelukkig hebben we een hele fijne dierenartsenpraktijk met meerdere dierenartsen die veel ervaring hebben. En die altijd meteen langskomen als het nodig is om een kalfje te helpen halen die niet met behulp van de vee verlosser geboren kan worden. Gelukkig komt dit niet zo heel erg vaak voor, want een ‘spoedje’ is ook voor een dierenarts niet fijn.

De veeverlosser mag dus gebruikt blijven worden. Gelukkig maar, want niet voor niets staat soms ons hele gezin en samen met erfbezoekers te kijken als er een kalfje of lammetje wordt geboren. Nieuw leven, het mooiste dat er is!

Geplaatst in op 20 feb. 2015