Levensgevaarlijke wagens

Blubber
Wat een zwijnenstal was het! De kinderwagens uit ons museum reden tijdens de parade op de Farm & Country Fair flink door de blubber en zagen er niet uit. Ik wilde gewoon rijden, het programma moet zoveel mogelijk doorgaan, maar het was pasgeleden een flinke klus om het aangekoekte zand van de wielen te poetsen. Ze blinken gelukkig weer als vanouds. Toch bezig, heb ik alles maar eens lekker gesopt. Uiteraard met beleid, alles is heel oud en kwetsbaar.

Voor baby’s en voor poppen
In het verleden stond alles in het kinderwagenmuseum opgesteld op leeftijd. In de ene ruimte zowel de poppen- als de kinderwagens tussen 1875 tot 1940, in de tweede ruimte alle wagens van 1940 tot 1975.

Nu is alles uit elkaar getrokken en staan de poppenwagens bij elkaar in de eerste ruimte en de kinderwagens in de tweede. Compleet met accessoires zoals schoolplaten voor wijkzusteropleidingen, serieboeken van allerlei merken, prachtige ansichtkaarten waarop poppen- en kinderwagens staan (met een postzegel van twee cent), een kast vol blikjes babytalkpoeder, babygeschenkjes, kleertjes van vroeger en noem maar op.

Levensgevaarlijke wagens
Na het poetsen moest alles opnieuw worden aangekleed. Lakentjes en dekentjes uitzoeken, leuk kussensloop erbij, wagentje opmaken, poppen aankleden. Gek werk.

En zo ben je dan bezig om de mooiste pop in de enorme ‘paleiswagen’ te zetten, het model waarvoor we speciaal naar Engeland zijn gereden. Dit is het model waar Prins Charles in heeft gelegen en zo groot, die past niet door een normale deur! Kinderen zaten erin tot ze een jaar of vier, vijf waren. Het model dat Koningin Juliana gebruikte voor Prinses Beatrix staat helemaal bovenop het schap en valt iedereen op.

De oudste kinderwagens dateren uit 1875. Bekend is dat de driewielers uit die tijd maar even hebben bestaan. Daar kiepten veel kinderen uit, die waren levensgevaarlijk! Een andere wagen uit die tijd is de rieten wieg op wielen met een kap van stof. Iets later kwamen de plattelandswagens die werden gebruikt met een hond of een geit ervoor.

Maar ook staan er supermooie luxe Silver Cross en Wilson wagens waar een certificaat bij werd uitgegeven. Misschien heb je de kinderwagens door Den Haag zien lopen in de film ‘Majesteit’? Die kwamen ook uit ons museum en staan hier flink te pronken.

Renoveren
Veel wagens zijn oud en krakkemikkig. Maar ik ga ze niet restaureren. Een paar zijn door de vorige eigenaar vernieuwd en dat blijf je zien, het echte originele is eraf. Ik vind het mooi vind om ze te laten zien zoals ze werden aangetroffen, maar ik heb ik me nooit in het restaureren verdiept en heb er absoluut geen geduld voor. Het oppoetsen als ze van een zolder of uit een kelder komen, is al vreselijk veel werk!

Op tournee
Uiteraard loop ik niet met een pop in de kinderwagen door het dorp. Maar nu ik af en toe op een kindje mag passen, is het natuurlijk superfijn om met de allermooiste kinderwagen rond te wandelen. Deze wagen is glimmend gepoetst en heeft meteen nieuwe banden gekregen. Iets wat nogal wat voeten in aarde had want ze moeten eerst een half uur lang in heet water leggen voordat ze uitgerekt en passend gemaakt kunnen worden. Vind maar eens een pan waar de grote banden in passen!

Trots
Maar de nieuwe banden zitten er op. Als je ons dus ziet lopen, kijk dan niet alleen naar de kinderwagen, maar ook naar het mooie kindje dat er in ligt. En mis je ons, dan vindt je ons zeker in juni als we samen tussen alle wagens in de kinderwagenparade over de Farm & Country Fair lopen.

Geplaatst in op 21 jan. 2017