Kroonjaren

Geboren in de vroege jaren ’60 van de vorige eeuw, heb ik al een flink aantal keren een kroonjaar mogen bereiken. Twintig jaar worden vond ik maar niks, écht oud! De dertigste verjaardag werd om diezelfde reden alleen met de kinderen in de dierentuin gevierd, de veertigste begon ik al een beetje te waarderen en mijn vijftigste verjaardag vierden we samen met veel familie, vrienden en buren. Een deel van de boerderij was leeggeruimd en fleurig versiert met bloemen en takken. Voor de kleur hingen er heel veel citroenen. Natuurlijk omdat ze zo mooi bij de bloemen pasten, maar ook een beetje als symbool omdat ik het toch wel zuur vond om vanaf nu bij de stokoude mensen te horen. Maar het bleek geweldig om een halve eeuw oud te mogen zijn, zeker niet iedereen mag deze mijlpaal vieren.

De Farm & Country Fair viert dit jaar ook een kroonjaar. Ze bestaat dit jaar 20 jaar. Nu is het een beetje anders dan met de verjaardagen: 20 jaar is in dit geval toch een hele tijd. Ze was in het eerste jaar heel klein, maar met een eigen willetje. Ze wilde anders zijn dan anderen. Vanaf het tweede jaar groeide ze snel. In het derde jaar kreeg ze een ongeluk: er kwam een storm en die blies haar omver. Ze was gewond, maar gelukkig krabbelde ze met enige hulp weer overeind. Steeds meer mensen leerden haar kennen en waardeerden haar. Ze groeide en straalde haar warmte over iedereen uit. Ze kreeg heel veel hulp van bekenden en zelfs van veel onbekenden, die haar jaar na jaar hielpen om uit te groeien tot het mooie evenement dat ze nu is. Nu is ze volwassen. Mensen uit het hele land kennen haar en bezoeken haar. Ze laat jaarlijks vlaggen wapperen van de landen waar haar bezoekers vandaan komen: vorig jaar had ze 17 vlaggen nodig.

Ik hoop dat de Fair net als ik nog vaak een kroonjaar mag halen en dat ze samen met alle mensen die haar steeds maar weer ondersteunen, blijft genieten van elk jaar waarin ze weer uitdagingen aangaat. Nu ze wat ouder wordt en binnenkort de 20 jaar is gepasseerd, hoop ik dat ze zonder al te veel vallen en opstaan verder kan naar het volgende kroonjaar, want 20 worden is erg mooi, maar daarna 25 is in zicht. Een kwart eeuw, dat klinkt voor een evenement bijna net zo stokoud dan mijn vijftigste verjaardag.

Geplaatst in Blog op 24 jan. 2015