Koeien Farm & Country Fair niet alleen zwart-wit

Grote variatie in kleuren en eigenschappen
Iedereen vindt het geweldig, een weiland vol koeien. En bijna niemand vindt het erg om even te wachten als de koeien de weg oversteken. Sinds we als dank hiervoor koetjesreep uitdelen, is het wachten helemaal leuk.

Mensen zien het verschil tussen zwart- en roodbont en de bekende bruine Jersey, maar weinig mensen weten dat er een veel grotere variatie aan koeienrassen is. Onze eigen veestapel bestaat uit zo’n 10 rassen en tijdens het wachten krijgen we hier veel reactie op. We hebben deze mix puur omdat we dit zelf erg mooi vinden. Omdat niet elk ras evenveel melk geeft, er zijn ook vleesrassen bij, is dit niet goed voor de economische resultaten van een melkveebedrijf, maar oh zo leuk voor ons werkplezier. Grappig om de karakters van alle koeien te leren kennen.

Ruim 25 koeien in topconditie
Tijdens de Farm & Country Fair worden ruim 25 verschillende rassen in vele kleuren en afmetingen gepresenteerd. Meestal komen deze van collega’s, want je kunt niet zomaar snel een dier uit de stal plukken voor de presentatie. Ze moeten er echt op dat moment in topconditie bij staan. De dieren staan per ras in grote paddocks, bij elk ras zijn de eigenschappen en herkomst te lezen.

De tijdrovende organisatie van de koeienrassen presentatie ligt in handen van de Vereniging Veehouderijbelangen Silvolde. Het koeiendorp is bedoeld als netwerkgelegenheid voor boeren, maar meer nog om naar buiten toe de landbouw in de schijnwerpers te zetten. Als je de rassen bij elkaar hebt gezien, herken je toch later de verschillende rassen in de weilanden.

Een presentie met zoveel verschillende koeienrassen tref je in Nederland nergens aan. Het is dan ook heel bijzonder dat zoveel boeren bereid zijn om hun koeien voor deze presentatie beschikbaar te stellen en we zijn hen hier zeer erkentelijk voor.

Welke rassen?
Zo zijn er enorme Franse en Belgische vleesrassen, maar ook de oudhollandse Witrik met gespikkelde kop en rug, de Jersey met veel bruintinten en de mini koetjes van het ras Dexter. De Schotse Hooglander met lange haren en enorme horens kennen veel mensen wel. Maar van het Hongaarse Steppenrund met z’n enorme horens zijn maar een paar dieren in Nederland en die is alleen op de Fair van dichtbij te zien.

Iedereen die interesse heeft in koeien mag de Farm & Country Fair niet overslaan!

Geplaatst in op 09 feb. 2019