Kinderwagenmuseum in de Achterhoek

Als je een mooi en bijzonder evenement wilt bieden, dan moet je iets bijzonders kunnen laten zien.

Dit uitgangspunt houden we dagelijks voor ogen bij alles wat de Farm & Country Fair aangaat. Toen een jaar of tien geleden mensen dachten dat onze Fair alleen over het boerenleven ging, bedachten we een manier om te laten zien dat de boerderij wel een belangrijke factor is, maar dat er heel veel meer is te zien. Kortom, we wilden dat mensen op onze website gingen kijken.

Op een oldtimerfestival in Engeland zag ik een tent met daarin een mooie collectie antieke en vintage kinderwagens en …..taadaaaaa, daar begon het idee om een optocht met kinderwagens van vroeger te organiseren. Hiermee haalden we de landelijke pers en kwamen we op de wenstribune in het programma van Paul de Leeuw met een oproep om baby’s voor in de kinderwagens tijdens de optocht.

Zolders en kelders

Maar hoe kom je aan kinderwagens en het liefst zo veel mogelijk? Gelukkig was er Marktplaats en hadden we een navigatiesysteem. En niet onbelangrijk: ruimte op ze op te slaan. En zo kwam het dat ik minimaal een jaar lang heel Nederland, België en Duitsland door ben gereden en kinderwagens van zolders, uit kelders en uit opslagschuren heb gehaald. De bijzondere ‘paleiswagen’ hebben we uit Engeland mogen ophalen. Uren poetswerk zit erin. Aan de meeste wagens heb ik een kaartje gehangen met jaartal en oorsprong. Later kwamen er ook poppenwagens bij en nu na tien jaar zo is er een complete verzameling met wagens uit alle tijden en vele landen.

Op tournee

Eenmaal per jaar mogen de wagens op tournee naar de Farm & Country Fair. Mannen, vrouwen en kinderen rijden er dan mee rond. Inmiddels zijn er ook kledingstukken aangepast aan de tijd van de wagens, zodat het een prachtige stoet is. De ene dag wat groter dan de andere, maar dagelijks zie je de stoet op de Fair enkele malen rondlopen. Als er tijd voor is, dan komt de optocht in de middenring en wordt er een verhaal verteld over de wagens in het algemeen en een paar meest aparte in het bijzonder.

Kinderwagenmuseum

Toen er een ruimte naast ons huis vrijkwam, werden de wagens uit de opslag gehaald en permanent opgesteld, compleet met poppen, dekentjes, lakentjes en heel veel leuke baby accessoires. Later kwam er nog een extra ruimte bij en zo werd het kinderwagenmuseum geboren.

Na een aantal jaren werd wilde ik alles eens weer anders inrichten. Deze week heb ik beide ruimtes leeg gemaakt. Eén ruimte is nu speciaal voor de poppenwagens, de grootste ruimte wordt ingericht met kinderwagens. Nog een hele uitdaging om er weer iets leuks van te maken, want er zijn inmiddels zoveel mooie wagens in de opslag die ik graag in de tentoonstelling presenteer.

Leuke verhalen

Bij heel veel wagens hoort een verhaal, zoals de lichtgroene ook nu nog moderne, maar al 50 jaar oude wagen uit Ede, waar de eigenaresse met tranen in haar ogen afscheid van nam. Ik beloofde haar bij een rondleiding te vertellen waar de wagen vandaan komt en dat doe ik nog steeds. Heel leuk was een bezoek aan een streekmuseum waar ik een wagen mocht ophalen: ze waren gesloten maar ik kreeg een privérondleiding door het gebouw. En het verhaal van de ‘paleiswagen’ en de rode kinderwagen? Dat is een heel lang verhaal en dat vertel ik tijdens een rondleiding.

Geplaatst in op 05 mei 2015