Indrukwekkend herdenken

The Final Push. Dit is de naam van de tocht die de legervoertuigen van Keep Them Rolling deze weken door Oost- Nederland maken. De tocht duurt tweeëneenhalve week en vanaf vandaag tot donderdag is het bivak op het terrein van de Farm & Country Fair. Onderweg van Groesbeek naar Groningen worden er een groot aantal herdenkingen georganiseerd, soms door Keep Them Rolling, vaak ook door de mensen ter plekke. Vandaag waren ze op het landelijke nieuws te zien, je zult de voertuigen vast nog vaker in de media tegenkomen. De route is dezelfde dan 70 jaar geleden en zoveel mogelijk zijn ze op de Bevrijdingsdagen in de dorpen.

Omdat onze dochter Mariël al maandenlang betrokken is bij de organisatie van de bivak in ons veld en de herdenkingen in de Achterhoek, is ons gezin ook heel betrokken geraakt bij dit geweldige evenement. We hebben de mensen van de organisatie leren kennen. Allemaal mannen en een enkele vrouw met een enorme passie voor hun voertuig.

Donderdag was het zover, de bivak op de Fair werd ingericht en vrijdagmorgen stond een enorme taxi op ons erf om Mariël mee te nemen naar Groesbeek, waar ze ook de bivak gingen inrichten.

Vandaag vertrok de stoet met voertuigen door Duitsland met een herdenking in Kleve, toen de Rijn over, weer een herdenking op de Rijn, daarna op weg naar een herdenking in Dinxperlo en vandaaruit naar het bivak in IJzerlo. Ik mocht de herdenking op de Rijn meemaken. Heel koud en kil, maar wat een warm gevoel gaf het toen vijf amfibie legervoertuigen vanuit Rees naar de Rijnbrug kwamen varen en daar onder het spelen van doedelzakken een krans legden in de Rijn. Heel bijzonder om dit van dichtbij te zien.

En toen de binnenkomst in Dinxperlo, ons eigen dorp. Onze meiden zaten alle drie in de legervoertuigen, ondanks de stromende regen stonden vele honderden mensen langs de kant van de weg om te zwaaien en de voertuigen te zien. Ook de kranslegging bij de oorlogsmonument was indrukwekkend. En net thuis, kwamen de voertuigen aan op de bivak. De standhouders ingang door, opgewacht door buren, de politie en wijzelf.

Jammer van de regen, maar ook 70 jaar geleden was het erg koud en nat weer. Wat een kanjers die in meer dan 70 jaar oude voertuigen, soms zonder dak en meestal zonder ramen, vandaag van Groesbeek naar Dinxperlo reden. Wat een enorme kanjers die 70 jaar geleden voor henzelf en voor ons een eind aan de Tweede Wereldoorlog maakten!

Kijk voor meer info en de plaatsen van herdenking op www.thefinalpush2015.com en naar een mooi filmpje op Omroep Gelderland: http://bit.ly/1Mml7Y6

Geplaatst in op 29 mrt. 2015