Herdenken en Vieren, 4 mei en 5 mei

Afgelopen zondag kregen we een uitnodiging voor een privérondleiding in het museum ‘Opdat wij niet vergeten 1939-1945’. Jaap Gordijn, die we hebben leren kennen door de bivak van ‘The Final Push’ van Keep Them Rolling waar ik eerder over schreef, richtte in Zelhem een indrukwekkend museum in met vele vertrekken, taferelen en thema’s rondom de Tweede Wereldoorlog. Jaap: “het museum beoogt een beeld te geven van de Tweede Wereldoorlog, zoals die door gewone burgers en militairen is ervaren. Al zeventig jaar leven we in Europa zonder grote oorlog en dat is in de historie zo’n beetje de langste periode van vrede. Daarom is het van belang dat we de laatste oorlog niet vergeten, maar stilstaan bij de omstandigheden waaronder deze heeft kunnen ontstaan en lering trekken uit de verschrikkingen, die mensen elkaar aandoen.”

Een enorme collectie van vaak heel bijzondere voorwerpen is er te zien. Maar het verhaal achter alle voorwerpen en uitgebeelde taferelen is minstens zo indrukwekkend. Ik heb zondag heel veel geleerd. Jaap: “Ken de geschiedenis, dan ken je de toekomst, wordt wel eens gezegd. Kom kijken en ervaar wat een rondgang door het museum met je doet.”

Wie het museum graag eens bezoekt, vind een telefoonnummer op de website: http://nl.tracesofwar.com/museum/13213/Museum-Opdat-wij-niet-vergeten-1939-1945.htm

Ook in onze eigen buurt is er tijdens de oorlog veel gebeurd. Het afschuwelijke verhaal over De Bark, een boerderij een kilometer van ons huis, is al veel langer bekend en hier is zelfs een boek over geschreven. Maar onlangs werd er een gedenkbord geplaatst voor omgekomen mensen en kinderen op de boerderij naast de Fair, die door een granaat werden gedood tijdens het spelen. Een verhaal dat door de buitenwereld een beetje was vergeten en nu, gelukkig voor de nabestaanden, weer wordt verteld.

En gisteren was het 4 mei en mocht ik mee naar een herdenking in Zenderen. Met een aantal legervoertuigen van Keep Them Rolling reden we in een klein uurtje binnendoor van Ruurlo naar Zenderen toe, waar een indrukwekkende herdenking werd gehouden. Gelukkig waren er ook hier veel schoolkinderen bij betrokken en er waren familieleden van omgekomen Engelse soldaten.

Voor de mensen van Keep Them Rolling zijn er heel veel evenementen. Ondermeer vandaag, 5 mei, een bevrijdingsrit van Enschede naar Hengelo en Rijssen. Ook onze dochters zijn mee in de voertuigen, ik weet zeker dat ze het als zeer bijzonder ervaren, zo’n 150 voertuigen bij elkaar. Gelukkig ben ik later op de dag in de gelegenheid om even te gaan kijken, het is maar een uurtje rijden.

In juni tijdens de Farm & Country Fair staat een deel van bovengenoemde voertuigen opgesteld tijdens een static show. Dus de originele legervoertuigen zijn te zien en je kunt de vele bijzondere verhalen van de eigenaren horen. Ik hoop dat velen van jullie er gaan kijken en luisteren en net zo onder de indruk zijn dan ik dat ben!

Geplaatst in Blog op 05 mei 2015