Grijs gewolkt emaille bij Farm & Country Fair

Je kijkt je ogen uit bij de gigantische collectie grijs gewolkte emaille voorwerpen. Naast alle ooit geproduceerde potten, pannen en bakvormen uit verschillende landen bevat de collectie van Museum De Gewolkte Pot zeer bijzondere voorwerpen zoals een grijs gewolkte oven, sterilisatiepannen uit de geneeskunde en petroleumkannen in alle mogelijke afmetingen. Een enorme verzameling waar jarenlang met veel liefde over is gespaart. Door de volledigheid van het assortiment mag je het best een museum noemen en dat doen we dan ook.

Annie Ormel, die het hele museum bij elkaar verzamelde, wilde deze graag onderbrengen op een plek waar veel mensen de gelegenheid hebben om ervan te genieten. En dan is de Farm & Country Fair daar een goede plek voor. Na een geschikte ruimte vrij te hebben gemaakt, namen we samen de inrichting voor onze rekening. Dat was vrij ingewikkeld, want alleen Annie had in beeld wat er allemaal in de vele, vele dozen zat. Maar ook heeft ze veel ervaring met decoreren en zo werkten we avonden lang samen met de mannen van ‘Stichting Bewaar het Olde’, die planken ophingen, schroeven indraaiden en een prachtige vitrinekast meebrachten, doos na doos door. Wat zijn we blij met het resultaat!

Nu voor mij de uitdaging om te leren waar alles voor werd gebruikt. Gelukkig had Annie bij alles al een verhaal en heb ik er al veel van onthouden. Binnenkort ga ik bezig met het maken van bordjes waarop wat uitleg komt te staan. Zoals bij het hoekje met nep-grijs gewolkt emaille, nét iets anders dan het origineel. Of de rijstbollen, die naast elkaar hangen en waar rijst in werd gekookt. Waarom één rijstbol apart hangt? Dat is geen rijstbol, dat is een zeepbol.

Tijdens de Farm & Country Fair in juni is museum De Gewolkte Pot alle drie dagen gratis toegankelijk voor de bezoekers van de Fair en ik hoop dat iedereen net zoveel van het museum geniet dan wij!

Geplaatst in op 09 apr. 2015