Folly, pure dwaasheid

Direct naast het terrein van de Farm & Country Fair ligt het follybos. Niet speciaal voor kinderen zoals veel mensen denken, maar juist voor volwassenen die van gekkigheid houden.

Wat is een folly?

Een bouwkundige dwaasheid zonder functie. Een folly werd in Engeland vaak als sieraad in de grote tuin bij een landhuis gebouwd. Later is dit fenomeen overgewaaid naar de rest van Europa. Ook in Nederland zijn er follies en er is zelfs een vereniging voor, de Donderberggroep.

Omdat het pal naast de Fair ligt, mochten we het gebruiken voor onze evenementen. Er werden zo’n 10 jaar geleden paden en elektra aangelegd. In huisjes werden parodieën van sprookjes uitgebeeld. Zo heel langzamerhand kwam er een toren, nog een toren, een kerk, tunnels, muren en gekke bouwwerken zoals een heuse theepot waar je in kunt lopen.

Alles speciaal voor de Fair gemaakt

Tijdens de meeste openingsuren kunnen alle volwassenen ervan genieten. De mensen van plaatselijke toneelgroep LUKAS toveren zichzelf om tot de leukste karakters en vermaken groot en klein. Door het enorme succes hebben we echter moeten besluiten om alleen volwassenen toe te laten, met of zonder kinderen. Groepjes kinderen kunnen er helaas niet meer in omdat er totaal geen overzicht meer mogelijk was en er veel werd afgebroken. Gezinnen met kinderen gaan er prima mee om, dat zijn gezellige bezoekers!

Op dit moment wordt er gewerkt aan “The Circle Of Life”. Het leven, de dood, de hemel en de hel, waar wil je zijn? Of misschien veranderen de plannen onder het bouwen wel en wordt het toch een spookhuis. We zullen het zien, dit soort beslissingen is precies waarom een folly wordt gemaakt: de lol van het maken staat voorop.

En het follyrijk ondergaat later dit jaar een aanpassing. Leuk om te verzinnen welk verhaal er bij moet en hoe we het gaan uitbeelden. En ook de Octopus en de boot zijn aan aanpassing toe, daar denken we over na over nieuwe aankleding.

Het geheel is ingeplant als tuin met mooie bosplanten.

Sommige bosplanten doen het heel goed, worden weer uitgezaaid en gescheurd. Anderen kwijnen weg of worden door de konijnen opgegeten en deze worden ook niet meer opnieuw aangeplant. Het begint zo langzamerhand een echte bostuin te worden, nu nog leuk tuinhoekjes erin maken. Ook dat zijn we dit voorjaar van plan. Omdat er een droog stuk en een nat stuk in het bos is, kan de vegetatie zeer gevarieerd worden aangeplant.

Op de televisie

Op ons bedrijf worden regelmatig rondleidingen gehouden en dan wordt er meestal ook door het follybos gelopen. Het is heel leuk om verhalen te vertellen die wel of niet echt gebeurd zijn. Je ziet mensen soms helemaal verbaast over zoveel geks. Hoewel ze het vaak al wel op de televisie hebben gezien in programma’s zoals Man Bijt Hond of een programma met Harm Edens of Rob Kamphues. Ook Yvon Jaspers was erg verbaast toen ze een rondleiding kreeg. Volgens haar is het “de mini-Efteling maar dan heel anders”. Kom gewoon zelf eens kijken in juni tijdens de Fair.

Geplaatst in op 15 feb. 2016