Een fair is geen countryfair

Twintig jaar geleden was het woordje ‘fair’ in Nederland bekend van ‘fair trade’ en van ‘fancy fair’. Tegenwoordig is het woord helemaal ingeburgerd en heet bijna elke beurs een ‘fair’. Wat vroeger een tuinbeurs, kerstmarkt, hobbybeurs, schoolmarkt of verenigingsevenement was, is nu een tuinfair, kerstfair, winterfair, lentefair of zomerfair. De Farm & Country Fair was één van de eerste fairs en werd zo genoemd omdat deze naam zowel in Nederland als in Engeland en Duitsland te begrijpen was. Maar eigenlijk is de Farm & Country Fair geen fair maar een countryfair.

Wat is een ‘fair’ nu eigenlijk?

Ik heb er een Engelse vriend maar eens naar gevraagd. Volgens hem is een fair een evenement met zowel stands als voorlichting en amusement voor een breed publiek. Op een Engelse market staan de kramen met allerlei producten. Een fair is veel breder dan een market. Op een fair staan organisaties die hun werk promoten, ambachtsmensen verkopen hun zelfgemaakte producten en vertellen over hun werk. Ook vind je er bijvoorbeeld workshops en er is veel entertainment. De Engelse fair is vaak een evenement waar geld wordt gegenereerd voor een openbaar instituut. Zo hebben we in Engeland hele leuke community fairs, school fairs en church fairs van dichtbij mogen meemaken.

En wat is een ‘countryfair’ dan?

Bij een countryfair vindt je precies dezelfde mooie producten dan een bij gewone fair, maar een countryfair is daarnaast erg gericht op het buitenleven en meestal ook op de landbouw. In Engeland staan deze evenementen meer bekend als ‘county show’. Van een eendaags evenement in een klein dorpje tot een Amerikaans plattelandsfestival dat in sommige gevallen zelfs enkele weken duurt. Je vind er heel veel dieren, organisaties die hun werk laten zien, lekkere producten van de boerderij, entertainment zoals muziek, shows en zelfs een kermis, maar ook honderden prachtige stands met supermooie producten. Hoewel er de laatste jaren veel county shows door financiële problemen zijn verdwenen, kun je met name in Engeland nog steeds geweldige shows bezoeken. Mooie voorbeelden hiervan zijn de South of England Show in Ardingly, Great Yorkshire Show in Harrogate, de New Forest Show in de buurt van Brockenhurst, de Kent County Show nabij Maidstone en de Royal Welsh Show bij Powys, waar in 4 dagen zo’n 700 buitenlandse bezoekers komen uit zo’n 50 landen. Heel leuk is daar het buitenlandpaviljoen, waar je als buitenlandse bezoeker gastvrij wordt ontvangen en zelfs je plaatsgenoten tegen blijkt te komen. En zo zijn er nog een aantal prachtige evenementen op te noemen. Allemaal aanraders. Niet alleen als je er in de buurt bent, maar zeker ook de moeite waard om er speciaal voor naar toe te reizen. Ga dan wel naar de grotere, waar ze live muziek, ringen met mooie shows, heel veel leuke stands, allerlei dieren en wedstrijden hebben en zorg ervoor dat je de hele dag ervoor uittrekt.

En in Nederland?

Gelukkig hoef je niet ver te reizen om naar een mooie countryfair te gaan. In Nederland hebben we de Farm & Country Fair. Omdat het woordje ‘Farm’ erbij hoorde, is ‘countryfair’ in de naam uit elkaar getrokken. Maar het evenement? Door de collega organisatoren van enkele grote Engelse shows aangeprezen als ‘a real British countyshow’!

Geplaatst in op 24 nov. 2015