Boeren doodknuffelen

De laatste tijd horen we steeds vaker positieve geluiden van de boeren in Ierland. Vanaf 2008 heeft Ierland zeer moeilijke jaren gehad, zonder de boeren was het land failliet gegaan. Sindsdien knuffelt de overheid de boeren bijna dood en worden ze van alle kanten positief benaderd, zowel door de overheid als door de bevolking.

In Nederland weet de overheid ook hoe belangrijk de agrarische sector voor ons land is. In 2015 bedroeg de totale export van agrarische producten maar liefst 82,4 miljard euro. Ten opzichte van 2014 is dat een stijging van 700 miljoen euro (bijna 1 procent). Maar in plaats van heel blij te zijn met een sector die zo’n groot aandeel heeft in het positieve handelsoverschot, worden de boeren door een groot deel van de overheid gezien als vervuilers en dierenhaters. Een paar mensen in onze regering weten waar ze over praten, de rest “zal het worst zijn”, ze moeten wel de regels maken maar weten veel te weinig over de sector om dit goed te kunnen doen of laten hun oren teveel hangen naar mevrouw Thieme en haar vriendjes.

Maar de eigenaar van ons bouwbedrijf weet wel hoe belangrijk boeren zijn. Tijdens een gesprek over de Ierse boeren, vertelde hij dat verkoop in de betonindustrie op dit moment heel erg slecht is. Hoe dat kan? Een groot aandeel van de betoncentrales gaat naar boerderijen. Op boerderijen wordt altijd veel geïnvesteerd, ook in gebouwen. Toen de huizenbouw helemaal op z’n gat lag, werd de betonindustrie er met name door de landbouw doorheen gesleept

Echter, op dit moment wordt er zo weinig voor ons voedsel betaald dat geen enkele boer in stallen meer kan investeren. Gevolg: betoncentrales die een grote vermindering in omzet hebben. Je zult denken dat er nog huizen worden gebouwd. Maar vertel eens, hoeveel beton zit daarin in verhouding met de stallen bij boerderijen? Heel weinig dus.

Maar alleen de betonindustrie? Ik ben heel benieuwd naar de bouwbedrijven die de boer als klant hebben, de leveranciers van praktische zaken zoals melkstallen, ventilatiesystemen, hokinrichting, opslagsilo’s voor voer, voermachines, tractoren en machines, de elektriciens en al die andere bedrijven die hoofdzakelijk boeren als klant hebben. Ik ben zelf bang dat het ook bij hen steeds moeilijker gaat.

Zo zie je maar, ook in Nederland moeten we dol zijn op onze boeren. Doodknuffelen hoeft niet, maar als we met ons allen kunnen bewerkstellingen dat de basisproducten van de boerderij nét dat kleine beetje meer opbrengen, dan investeert de boer weer en begint het economische wiel vanzelf weer te lopen. Gebeurd dat niet, dan ben ik bang dat we toch langzamerhand weer in een nieuwe dip gaan belanden.

Dus…… moet de boer minder afhankelijk worden van de tussenhandel en daar zijn veel creatieve boeren op dit moment hard mee bezig. Ik wens ze allemaal heel veel succes en werkplezier. En knuffel gewoon elkaar eens een keertje.

Geplaatst in op 11 mrt. 2016