Farm & Country Fair 26, 27 en 28 juni '20

Hier vindt je de verhalen van de organisatie. Vaak over de Farm & Country Fair, af en toe over het leven op onze boerderij en soms over privé aangelegenheden.

Enthousiasme en sfeer
 

‘Waarom moet ik nu eigenlijk naar de Farm & Country Fair toe?’

Tja, waarom? Wat moeten we opnoemen? De veelzijdigheid? De stands? Er is een bijzonder grote variatie aan kleding, planten, wellness, kunst,  sieraden, handwerk, auto's, dierbenodigdheden, machines. Bijna alles in hoog- en middensegment en producten die je niet in een winkelstraat ziet. Maar er zijn vast nog een paar beurzen waar je heerlijk kunt winkelen.

Dieren dan? Vertellen dat er heel bijzondere dierenrassen zijn, maar liefst zo’n 60 verschillende schapen en geiten? En koeien in alle kleuren, maten en karakters. Maar niet iedereen houdt van dieren.

Veel plezier en educatie voor kinderen? De eendjesrace en de waterbak zijn een grote hit, het strokasteel zit propvol en er zijn kinderen die genieten de speurtocht en workshops. Maar niet iedereen komt met kinderen.

Shows? Vier showringen met een doorlopend en gevarieerd programma waar mensen soms maandenlang voor oefenen? Ja, dat kan een goede reden zijn.

De catering? Foodtrucks, een pop-up restaurant, friettentjes, fruit en sapjes, een travelbar, een vintage cafe en heel veel lekkere en originele gerechtjes in de foodpleinen. Ook voor mensen met diëten en allergieën. Maar daarvoor kun je ook naar een leuke stad.

Het follybos met gekkigheden, grappige gebouwtjes en de toneelvereniging die de mensen in dat bos op een superleuke en interactieve manier ontvangt? Of de lezingen? Of de Engelse en Ierse muziek op het podium? Vertellen dat de muzikanten speciaal voor de Fair invliegen? Dat geeft niet de uitzonderlijke kwaliteit aan, waar ons podium in de folkwereld bekend om staat.

De landbouw dan? Op welke Fair is de landbouw te zien? De jagersvereniging die vertelt over hun werk als natuurbeheerder? De dierenartsen die vertellen over het zeer lage antibioticagebruik? De tractordealer, de VVB, de voerleverancier die allemaal vertellen over hun werk? Wel bijzonder en er zijn vast veel vragen waar deze mensen graag een antwoord op proberen te geven.

Of de antieke voertuigen, het museum met uitgebreide verzamelcollecties, het kooktheater met bijzondere presentaties? De loopgraven waar re-enactors en eigenaren van originele voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog vertellen over een tijd die we nooit meer mee hopen te maken? Bijzondere verhalen.

Natuurlijk heeft niemand bij dit alles een beeld hoe de Farm & Country Fair werkelijk is
Daarom vertel ik veel liever over alle mensen die vol enthousiasme zich dagenlang, wekenlang en zelfs maandenlang inzetten om mensen die de Fair bezoeken, een superleuke tijd te bieden. Of het nu gaat om de verkeersregelaars, de winkeleigenaren, de decorateurs en makers van het bijzondere bloemwerk, de mensen die een show of demo geven, de catering, de muzikanten, toneelspelers, overal op het terrein voel je de bevlogenheid van alle mensen.

En juist die enthousiaste mensen, die boeiende ontmoetingen, de rust en de heerlijke sfeer, maar ook de prachtige producten maken dat de Farm & Country Fair een bijzonder evenement is waar niet alleen mensen uit heel Nederland ver voor reizen, maar ook uit Duitsland, België, Engeland en zelfs uit Australië.

De Farm & Country Fair. Je ziet zo’n belevenisfestival naast de Fair in Aalten alleen maar in Engeland. Maak die kilometers en laat je verrassen! Als je eerst meer wilt weten, kijk je gewoon op www.countryfair.nl/, op www.hetwestendorp.nl en op www.facebook.com/Farmcountryfair. Maar wees gewaarschuwd, ook daar kunnen we die heerlijke sfeer niet weergeven.     

 

Engelse naam

"Waarom een Engelse naam voor de Farm & Country Fair? Moet dat nu zo nodig, waarom voldoet Nederlands of Achterhoeks niet?"

Nou, hierom. We hebben lang gezocht naar een goede naam die zowel in Nederland als in Duitsland te begrijpen zou zijn. We zitten bijna op de Duitse grens en wilden ook Duitse bezoekers. En voor een evenement naar Engels voorbeeld is een Engelse naam niet heel vreemd.

Show of fair? Nee, countryfair

Het woordje 'show' zou een mogelijkheid zijn, maar daar hadden veel mensen het beeld van een autoshow bij. 'Fair' kwam net in die tijd uit Engeland overwaaien en dat leek een betere benaming. Het boerenleven en het landleven in de schijnwerpers, was het uitgangspunt. Farm & Country dus. Een countryfair komt in Nederland weinig voor, maar het woord is bij de meeste mensen wel bekend.

Met een Nederlandse, een Duitse en een Engelse website is het goed om een universele naam te hebben. Wijzelf korten de naam eigenlijk nooit af als 'fair' maar als 'countryfair'. Een Nederlandse naam bleek dus lastig, maar een Engelse naam is echt niet zo heel bijzonder.

Engelse woorden in onze taal

Hoewel veel mensen een hekel hebben aan Engelse woorden in de Nederlandse taal, worden ze toch automatisch gebruikt, zie onderstaand verhaal. De Engelse woorden zijn schuingedrukt:

Voor bekendheid van de Farm & Country Fair is de marketing cruciaal. We plaatsen advertenties of advertorials in magazines, regelmatig krijgen we een interview in een glossy en op internet zijn er de websites en social media. Veel mensen liken en delen onze pagina, ook staan we bij google bovenaan. Nieuwsbrieven versturen we per e-mail. Dit jaar is er een Engelstalige film beschikbaar, een Duitse is vertaald door middel van een voice-over.

Veel standhouders verblijven op een camping, in een bed & breakfast of hotel. Bezoekers maken er een weekend uit van omdat ze in één dag niet alles kunnen zien. Ze downloaden onze app en checken regelmatig de tijden van de shows, presentaties en workshops. Naast een uitgebreid showprogramma zijn er honderden mooie stands met een grote variatie, zeker geen overkill. Je vindt op de countryfair fantastische decoraties, maar ook praktische zaken zoals gereedschappen of boxsprings.

Op het muziekpodium varieert van Engelse folk en Amerikaanse bluegrass tot didgeridoo en singer-songwriters. De bands verkopen een album zodat je thuis nog kunt nagenieten. De bands zijn alle drie dagen te horen, dit scheelt veel tijd aan soundcheck. En zo hadden muzikanten eens tijd om een echte flashmob bij de middenring te organiseren.

Eten en drinken is er volop, je kunt de hele dag blijven. Afwisselende catering, van koffie met cupcakes en brownies tot drankjes als cola of wijn. Boeren en boerinnen bieden zelfgemaakte hamburgers of hotdogs aan, er zijn foodtrucks, een pop-up restaurant, een snackbar. Ook ijs, smoothies en milkshakes zijn volop verkrijgbaar. Vergeet niet naar een leuke demo te gaan in de mooie keuken in de foodtent.Hier leer je alles over slowfood, insecten, melk, vlees en groenten.

Alles opnoemen is ondoenlijk, maar ga toch nog even naar het vintage plein met het populaire vintage café, de tent waar rock-'n-roll wordt gedraaid en de oldtimers staan. Kijk eens naar die wielen en dat dashbord!

Voor de organisatoren is het werk na ruim een maand afgerond en is er feedback verzameld. Tijd om zelf heel eventjes te relaxen.

aa0428a

#countryfair #buitenbeurs #Engels #Nederlands #Achterhoeks #evenement #vrijwilligers

 

Koeien niet alleen zwart-wit

Grote variatie in kleuren en eigenschappen
Iedereen vindt het geweldig, een weiland vol koeien. En bijna niemand vindt het erg om even te wachten als de koeien de weg oversteken. En als we als dank hiervoor koetjesreep uitdelen, is het wachten helemaal leuk.

Mensen zien het verschil tussen zwart- en roodbont en de bekende bruine Jersey, maar weinig mensen weten dat er een veel grotere variatie aan koeienrassen is. Onze eigen veestapel bestaat uit zo’n 8 rassen en tijdens het wachten krijgen we hier veel reacties op. We hebben deze mix puur omdat we dit zelf erg mooi vinden. Omdat niet elk ras evenveel melk geeft, is dit niet goed voor de economische resultaten van een melkveebedrijf, maar oh zo leuk voor ons werkplezier. Grappig om de karakters van alle koeien te leren kennen.

Ruim 25 koeien in topconditie
Tijdens de Farm & Country Fair worden ruim 25 verschillende rassen in vele kleuren en afmetingen gepresenteerd. Meestal komen deze van collega’s, want je kunt niet zomaar snel een dier uit de stal plukken voor de presentatie. Ze moeten er echt op dat moment in topconditie bij staan. De dieren staan per ras in grote paddocks, bij elk ras zijn de eigenschappen en herkomst te lezen.

De tijdrovende organisatie van de koeienrassen presentatie ligt in handen van de Vereniging Veehouderijbelangen Silvolde. Het koeiendorp is bedoeld als netwerkgelegenheid voor boeren, maar meer nog om naar buiten toe de landbouw in de schijnwerpers te zetten. Als je de rassen bij elkaar hebt gezien, herken je toch later de verschillende rassen in de weilanden.

Een presentatie met zoveel verschillende koeienrassen tref je in Nederland nergens aan. Het is dan ook heel bijzonder dat zoveel boeren bereid zijn om hun koeien voor deze presentatie beschikbaar te stellen en we zijn hen hier zeer erkentelijk voor.

Welke rassen?
Zo zijn er enorme Franse en Belgische vleesrassen, maar ook de oudhollandse Witrik met gespikkelde kop en rug, de Jersey met veel bruintinten en de mini koetjes van het ras Dexter. De Schotse Hooglander met lange haren en enorme horens kennen veel mensen wel. Maar van het Hongaarse Steppenrund met z’n enorme horens zijn maar een paar dieren in Nederland en die is alleen op de Fair van dichtbij te zien.

Iedereen die interesse heeft in koeien, mag eind juni de Farm & Country Fair niet overslaan!

#countryfair #koeien #koeienrassen #melkkoeien #vleesrassen #VVBSilvolde #vrijwilligers

 

Het einde van een geweldige tijd


Het is zondagavond zeven uur. Auto´s, bestelbussen, veewagens, enorme vrachtwagens en zelfs tractoren rijden af en aan.

De Fair is net een uurtje geleden dichtgegaan na drie mooie en drukke dagen.

Een aantal vrijwilligers zijn nog bezig om het verkeer te regelen op de standhoudersparkeerplaats en op de eenrichtingsweg, die speciaal voor het vertrek van de deelnemers wordt gemaakt. Op deze manier hoeft er niemand lang in de rij te staan om het terrein op en af te kunnen rijden.

Een andere ploeg rijdt met de vuilniswagen rond om alle vuilnis mee te nemen. Veel werk, elke dag opnieuw. Fijn dat de firma Ter Horst hun wagen beschikbaar stelt en dat we hier goede chauffeurs voor hebben!

Standhouders komen langs om afscheid te nemen. Velen hebben hun stand weer leeg gepakt en zijn klaar om naar huis te gaan. Namens de organisatie probeert iemand regelmatig bij hen langs te gaan en vaak spreken we elkaar even kort tijdens het koffie halen. Zo houden we tijdens de openingsdagen een beetje in beeld hoe het in hun stand loopt en of er problemen zijn. Leuk om elkaar nog even te zien voordat iedereen zijn of haar eigen weg weer gaat.

We wachten bij de informatiestand op een meisje van de Ierse dansgroep Celtic Roots, die deze editie van de Fair officieel af mag sluiten. Dit doen we jaarlijks met een korte ceremonie: het uitzetten van het grote aggregaat. Iedereen die nog bij de informatie zit, gaat mee naar het aggregaat.

Het meisje is zangeres en heeft een prachtige, loepzuivere stem. Nadat het aggregaat is uitgezet en hiermee de Fair is afgesloten, zingt ze staande op een kleine verhoging zonder begeleiding een prachtig Iers liedje dat een enorme indruk maakt op ons allemaal.

De Fair is officieel afgesloten, een jaar werk, drie weken opbouwen en drie prachtige openingsdagen zijn voorbij. Nu evalueren, dingen bijstellen en dan weer óp naar de organisatie van de Fair in 2016. Een enorme uitdaging om deze weer net zo mooi of nog mooier te krijgen dan de feestelijke 20ste Farm & Country Fair, maar ongetwijfeld gaat ook dit weer lukken met zoveel hulp en ideeën van alle kanten.

En het opruimen van het terrein? Dat gebeurt ook weer met veel fijne, enthousiaste mensen. Maar door de extreme hitte van meer dan 35 graden, houden we vanaf dinsdag siësta en gaat iedereen ‘s middags naar huis, om vaak ’s avonds nog weer een paar uurtjes terug te komen. We vonden het zondag een beetje jammer dat het in andere delen van het land hard regende, maar hier was het alle dagen prachtig weer. Een geweldige tijd is weer ten einde!

  

#countryfair #sluitingstijd #zondagavond #CelticRoots                    

Levensgevaarlijke wagens

Blubber
Wat een zwijnenstal was het! De kinderwagens uit ons museum reden tijdens de parade op de Farm & Country Fair flink door de blubber en zagen er niet uit. Ik wilde gewoon rijden, het programma moet zoveel mogelijk doorgaan, maar het was pasgeleden een flinke klus om het aangekoekte zand van de wielen te poetsen. Ze blinken gelukkig weer als vanouds. Toch bezig, heb ik alles maar eens lekker gesopt. Uiteraard met beleid, alles is heel oud en kwetsbaar.

Voor baby’s en voor poppen
In het verleden stond alles in het kinderwagenmuseum opgesteld op leeftijd. In de ene ruimte zowel de poppen- als de kinderwagens tussen 1875 tot 1940, in de tweede ruimte alle wagens van 1940 tot 1975.

Nu is alles uit elkaar getrokken en staan de poppenwagens bij elkaar in de eerste ruimte en de kinderwagens in de tweede. Compleet met accessoires zoals schoolplaten voor wijkzusteropleidingen, serieboeken van allerlei merken, prachtige ansichtkaarten waarop poppen- en kinderwagens staan (met een postzegel van twee cent), een kast vol blikjes babytalkpoeder, babygeschenkjes, kleertjes van vroeger en noem maar op.

Levensgevaarlijke wagens
Na het poetsen moest alles opnieuw worden aangekleed. Lakentjes en dekentjes uitzoeken, leuk kussensloop erbij, wagentje opmaken, poppen aankleden. Gek werk.

En zo ben je dan bezig om de mooiste pop in de enorme ‘paleiswagen’ te zetten, het model waarvoor we speciaal naar Engeland zijn gereden. Dit is het model waar Prins Charles in heeft gelegen en zo groot, die past niet door een normale deur! Kinderen zaten erin tot ze een jaar of vier, vijf waren. Het model dat Koningin Juliana gebruikte voor Prinses Beatrix staat helemaal bovenop het schap en valt iedereen op.

De oudste kinderwagens dateren uit 1875. Bekend is dat de driewielers uit die tijd maar even hebben bestaan.  Daar kiepten veel kinderen uit, die waren levensgevaarlijk! Een andere wagen uit die tijd is de rieten wieg op wielen met een kap van stof. Iets later kwamen de plattelandswagens die werden gebruikt met een hond of een geit ervoor.

Maar ook staan er supermooie luxe Silver Cross en Wilson wagens waar een certificaat bij werd uitgegeven. Misschien heb je de kinderwagens door Den Haag zien lopen in de film ‘Majesteit’? Die kwamen ook uit ons museum en staan hier flink te pronken.

Renoveren
Veel wagens zijn oud en krakkemikkig. Maar ik ga ze niet restaureren. Een paar zijn door de vorige eigenaar vernieuwd en dat blijf je zien, het echte originele is eraf. Ik vind het mooi vind om ze te laten zien zoals ze werden aangetroffen, maar ik heb ik me nooit in het restaureren verdiept en heb er absoluut geen geduld voor. Het oppoetsen als ze van een zolder of uit een kelder komen, is al vreselijk veel werk!

Op tournee
Uiteraard loop ik niet met een pop in de kinderwagen door het dorp. Maar nu ik af en toe op een kindje mag passen, is het natuurlijk superfijn om met de allermooiste kinderwagen rond te wandelen. Deze wagen is glimmend gepoetst en heeft meteen nieuwe banden gekregen. Iets wat nogal wat voeten in aarde had want ze moeten eerst een half uur lang in heet water leggen voordat ze uitgerekt en passend gemaakt kunnen worden. Vind maar eens een pan waar de grote banden in passen!

Trots
Maar de nieuwe banden zitten er op. Als je ons dus ziet lopen, kijk dan niet alleen naar de kinderwagen, maar ook naar het mooie kindje dat er in ligt. En mis je ons, dan vindt je ons zeker in juni als we samen tussen alle wagens in de kinderwagenparade over de Farm & Country Fair lopen.

 


#kinderwagens #wandelwagens #kinderwagenmuseum #kinderwagenparade #SilverCross

 

Kinderwagenmuseum in de Achterhoek


Als je een mooi en bijzonder evenement wilt bieden, dan moet je iets bijzonders kunnen laten zien.

Op een oldtimerfestival in Engeland zag ik een tent met daarin een mooie collectie antieke en vintage kinderwagens en …..taadaaaaa, daar begon het idee om een optocht met kinderwagens van vroeger te organiseren. Hiermee haalden we de landelijke pers en kwamen we op de wenstribune in het programma van Paul de Leeuw met een oproep om baby’s voor in de kinderwagens tijdens de optocht.

Zolders en kelders
Maar hoe kom je aan kinderwagens en het liefst zo veel mogelijk? Gelukkig was er Marktplaats en hadden we een navigatiesysteem. En niet onbelangrijk: ruimte op ze op te slaan. En zo kwam het dat ik minimaal een jaar lang heel Nederland, België en Duitsland  door ben gereden en kinderwagens van zolders, uit kelders en uit opslagschuren heb gehaald. De bijzondere ‘paleiswagen’ hebben we uit Engeland mogen ophalen. Uren poetswerk zit erin. Aan de meeste wagens heb ik een kaartje gehangen met jaartal en oorsprong. Later kwamen er ook poppenwagens bij en nu na tien jaar zo is er een complete verzameling met wagens uit alle tijden en vele landen.

Op tournee
Eenmaal per jaar mogen de wagens op tournee naar de Farm & Country Fair. Mannen, vrouwen en kinderen rijden er dan mee rond. Inmiddels zijn er ook kledingstukken aangepast aan de tijd van de wagens, zodat het een prachtige stoet is. De ene dag wat groter dan de andere, maar dagelijks zie je de stoet op de Fair enkele malen rondlopen. Als er tijd voor is, dan komt de optocht in de middenring en wordt er een verhaal verteld over de wagens in het algemeen en een paar meest aparte in het bijzonder.

Kinderwagenmuseum
Toen er een ruimte naast ons huis vrijkwam, werden de wagens uit de opslag gehaald en permanent opgesteld, compleet met poppen, dekentjes, lakentjes en heel veel leuke baby accessoires. Later kwam er nog een extra ruimte bij en zo werd het kinderwagenmuseum geboren.

Na een aantal jaren werd wilde ik alles eens weer anders inrichten. Deze week heb ik beide ruimtes leeg gemaakt. Eén ruimte is nu speciaal voor de poppenwagens, de grootste ruimte wordt ingericht met kinderwagens. Nog een hele uitdaging om er weer iets leuks van te maken, want er zijn inmiddels zoveel mooie wagens in de opslag die ik graag in de tentoonstelling presenteer.

Leuke verhalen
Bij heel veel wagens hoort een verhaal, zoals de lichtgroene ook nu nog moderne,  maar al 50 jaar oude wagen uit Ede, waar de eigenaresse met tranen in haar ogen afscheid van nam. Ik beloofde haar bij een rondleiding te vertellen waar de wagen vandaan komt en dat doe ik nog steeds. Heel leuk was een bezoek aan een streekmuseum waar ik een wagen mocht ophalen: ze waren gesloten maar ik kreeg een privérondleiding door het gebouw. En het verhaal van de ‘paleiswagen’ en de rode kinderwagen? Dat is een heel lang verhaal en dat vertel ik tijdens een rondleiding.

#Achterhoek #kinderwagenmuseum #poppen #tournee #verhalen #rondleiding

 

Tradities, gewoontes die mogen blijven

Vroeger had ik niets met tradities. Waarom zou je doen zoals je deed? En je ouders deden? De tijd gaat door en je moet niet te veel achterom kijken. Iemand die veel over vroeger praat is oud, vond ik altijd.

Op dit moment vind ik nog steeds dat je vooruit moet. Maar sommige gebruiken zijn veel te leuk om zomaar te veranderen. Deze week hadden we heel toevallig te maken met meerdere tradities.

Dennetjes zetten
Onze nieuwe buren trokken in hun huis. En de buurt moet dan ´dennetjes zetten´om ze welkom te heten. Er worden dennen in grote potten voor het huis gezet, die je kunt huren bij een dorpsgenoot. Gekleurde roosjes van crêpepapier in de dennenbomen, een kartonnen ´welkom in de buurt’ bord boven de deur, papieren slingers van het bord naar de boompjes. Als de boompjes zijn geplaatst, dan moeten de buren uiteraard even ´keuren´ en natuurlijk hoort hier een drankje bij.

Abraham
Een dag later werd er een ´Abraham´gezet voor een vriend die 50 jaar werd. Er kwam een pop bij z´n huis te staan en een tekstbord er naast. Soms kunnen die teksten scherp zijn, maar wij hielden het netjes. Deze Abraham is van alle markten thuis en we vonden zomaar 50 ´beroepen´ waar hij goed in is, dus die werden alle 50 op A4 formaat aan het bord gehangen. Op dat moment waren er nog een aantal groepen zoals de buren in de weer met borden, Abrahams en schijnwerpers. Uiteraard wordt hier ook het ´keuren´ en het drankje niet overgeslagen. Het feest de dag daarna was geweldig, een echt schuurfeest waar je iedereen kent en met iedereen even bij kunt praten.

Carbid schieten
Oudejaarsdag was nu op zondag, de hele dag tijd om even naar verschillende buren te gaan die druk bezig waren met carbid schieten. Met een melkbus en ontsteking op afstand een groot gebeuren waar mensen erg van genieten, maar dat gelukkig voor alle dieren alleen de laatste dag van het jaar een paar uurtjes is toegestaan. Gezellig is het wel, met veel koffie en een drankje om warm te blijven.

Toeten halen
En vandaag is het feest voor de buurkindjes. Tot ze van de basisschool komen, mogen alle kinderen in de buurt´toeten halen’ ofwel nieuwjaar winnen. In ons geval trekken ze samen met hun ouders van buurhuis naar buurhuis. Bij iedereen een drankje en als ze vertrekken, dan krijgen de kinderen een ´toete´, een zak met wat fruit, maar vooral met snoep en kleine geglazuurde koekjes. Het leukste vind ik zelf de drolletjes, minikoekjes met een toefje gekleurd suikergoed. En de opzettertjes, kleine koekjes gegoten als figuurtjes en koekjes als rondjes waar deze figuurtjes in kunnen staan. Uren en uren waren we hier vroeger druk mee. Helaas zijn deze opzettertjes bijna niet meer te koop. Wie de uitdaging aangaat en deze koekjes wil maken, kan volgend jaar rekenen op een fan die buurkindjes extra blij gaat maken!

Het waren gezellige dagen. Terug naar de realiteit nu, vooruit kijken weer. Maar hopelijk wel met af en toe een traditie tussendoor.

 

#Achterhoek #tradities #nieuwjaarstoeten #carbit #meiboom #abraham

Verrassend groen

De allerleukste Fair van Nederland organiseren brengt ook het allerleukste werk met zich mee!

Wat is er aan de hand dan?

De culinaire tent staat dit jaar door omstandigheden een klein eindje van de straat af. Er moet een pad naar toe zodat je er zeker niet voorbij kunt lopen. De oplossing is simpel: een paar leuke vierkante metertuintjes links en rechts plaatsen.

En die moeten gemaakt worden.

Onze fijne medewerkers hebben bij een bedrijf in de buurt kuubkisten opgehaald en vol zand gestort.

En het inplanten?

Juist!

Superleuk werk. Gezien de plek worden het natuurlijk groentetuintjes. Maar wel op mijn eigen ongestructureerde manier ingepland propvol heerlijkheden. In elk van tien vierkante meter tuintjes die ik mag inplanten komen natuurlijk tomatenplanten. Wat zijn er veel vormen, kleuren en smaken!

Ook aardbeien wil ik erin. En natuurlijk heel veel pompoensoorten, die kunnen mooi over de rand groeien. En de lucht in? Suikermais natuurlijk! En tuinbonen, die vind ik erg mooi maar zijn ook een echte tractatie. Niet teveel bij elkaar, dan zullen er misschien niet zoveel luizen in komen.

Slasoorten! Ook die horen er in. En ik vond bij de kweker nog prachtige roodlof.

Kool doe ik maar niet, die vind ik zo lastig te verbouwen. Of toch maar boerenkool? Wel heel erg mooi, het oog wil ook wat.

En een eierplant. Leuk. Dat is een soort aubergine, maar dan anders. Eivormig wit dus.

En snoepkomkommertjes, heel klein, bont en rond.

Oh ja, ik vond ook nog artisjokplanten. Leuk om eens uit te proberen. En ik wil er ook nog radijsjes in zaaien, dat zaad had ik al in huis.

Natuurlijk horen er ook kruiden en eetbare bloemen in. En nog goudsbloemen voor de vrolijke kleur.

Tien vierkantemetergroentetuintjes?

Laat je verrassen wat er allemaal op een vierkante meter past als je alles door elkaar plant!

garden-1387011_960_720

#Achterhoek #tuintjes #groentetuin #heerlijkheden #eetbarebloemen

Evenement afgelasten, een drama. Maar wat er toen gebeurde!

 

Donderdagavond 23 juni 2016, 21.30 uur.
Morgen opening van de Farm & Country Fair! Met nogal wat meer moeite dan in andere jaren zijn we er allemaal bijna klaar voor. Het heeft de laatste weken veel geregend, daarom moest iedereen zoveel mogelijk met auto’s en machines wegblijven van de grasmat. Vervelend vooral voor de standhouders die meer moeite moeten doen om de stands in te richten. Ook is er bij ons nogal wat werk blijven liggen, met name de decoraties staan nog niet allemaal rond. Maar de paden zien er prima uit en bij droog weer blijven ze alle drie dagen mooi groen.

Die avond om 10 uur moet iedereen het terrein verlaten, onweer op komst. Maar niet erg, een onweersbuitje kan het terrein nog wel aan.

Onweersbuitje? Het wordt een uitloper van de hagelstenenbui in Noord-Brabant waarbij zo enorm veel gewassen, daken en kassen zijn vernield.

Donderdagavond 23 juni 22.00 uur.
Het begint te plenzen, zo’n enorm harde plensbui die meestal zo weer voorbij is.

Vrijdagochtend 24 juni 4.30 uur.
Voorbij? Dezelfde bui plenst nog steeds, het houdt maar niet op.

Vrijdagochtend 24 juni 5.00 uur.
Echt het hele terrein onder water! De sloten rondom stromen over, het water blijft maar komen en kan ook niet weg want het riviertje waarop de sloot uitkomt, stroomt ook over. Snelweg, industrieterrein, Farm & Country Fair, overal tientallen centimeters water. 

 

Vrijdagochtend 24 juni 5.30 uur.

V1  2
Helaas moet worden besloten om de Fair voor in elk geval vandaag stil te leggen. Dit besluit nemen is erg moeilijk, maar het terrein is net een groot meer, opengaan is echt geen optie. Een drama voor alle betrokkenen.

Hoe bereik je bezoekers, standhouders, deelnemers, vrijwilligers zo snel mogelijk? Rondbellen en appen dan maar. Eerst naar de pers. En die werkt super mee. Het journaal op de Nederlandse zenders, Giel Beelen, Omroep Gelderland, overal is de afgelasting even later al te horen.

Dan de vrijwilligers, waarvan er velen al ter plekke zijn. Allemaal bellen en appen ze hun netwerken. Daardoor worden de meeste standhouders en deelnemers snel bereikt.

Ook alle boerinnen van de Ladies Day van For Farmers, vrijdag in een grote tent, worden gebeld. Dagvoorzitter Yvon Jaspers maakt een kort filmpje voor de boerinnen met uitleg over wat er is gebeurd. Het idee om de Ladies Day de volgende dag te houden blijkt geen optie: veel boerinnen hebben zelf veel schade door de regen en kunnen niet bij hun bedrijf weg.

Vrijdagochtend 24 juni 10.00 uur.
Mensen van dichtbij en van heel ver weg, zelfs uit Rusland, komen voor niets. Vaak besluiten ze om te overnachten en de volgende dag naar de Fair te gaan. Toch een positief puntje: velen ontdekken nu onze mooie Achterhoek.

Vrijdag 24 juni hele dag
Dan zie je waar mensen samen groots in zijn! Wat een team! Standhouders en hun standbemanning, deelnemers aan shows, buren, vele vrijwilligers uit de buurtschap en daarbuiten, mensen ‘zomaar’ overal vandaan. Honderden mensen werken echt keihard om morgen open te kunnen, iedereen kent het belang hiervan. Omgevallen stands worden weer opgezet, vele pompen beschikbaar gesteld, tractoren met mesttanks komen zonder vragen overal vandaan, de buurman biedt z’n bedrijf aan als parkeerplaats en van alle kanten wordt hulp aangeboden. Iedereen begrijpt dat de Fair morgen open moet, maar het lijkt echt onmogelijk. Gelukkig blijft het die dag droog.

Vrijdagmiddag 24 juni 16.00 uur.
Ongelofelijk, maar we kunnen groen licht geven! Als het droog blijft, dan is het terrein morgen begaanbaar en kunnen we open! Degene die vanmorgen op het terrein was, weet dat het bijna een onmogelijke klus was, maar het is gelukt!

Weer worden veel mensen geappt, gemaild en gebeld. Ook proberen we onze websites en app zo optimaal mogelijk te houden. Hoewel iedereen die avond na een doorgetrokken nacht en een zeer lastige dag erg moe is, is er vooral opluchting.

Zaterdagochtend 25 juni 6.00 uur.
Al veel bedrijvigheid op het terrein. De dieren arriveren, standhouders verrichten het laatste werk aan hun stand. Een strohakselaar zorgt voor een dikke laag stro in de paden, de rest wordt met de hand uitgestrooid. Iedereen is zooo blij, we gaan straks open!

Zaterdagochtend 25 juni 10.00 uur.
De poort is open! Het motregent, maar zelfs dat maakt niet zo heel veel uit. Het terrein is door de natte omstandigheden minder extreem aangekleed dan normaal, maar daar is vooral begrip voor. De grote tenten hebben allemaal fantastische decoraties. Binnen en buiten zie je vooral veel blije gezichten.

Zondagavond 26 juni 18.00 uur
Dit weekend toch nog weer veel regen gehad. Gelukkig kunnen de meeste mensen door gebruik van rijplaten en veel stro zelf van het parkeerterrein af rijden. Standhouders kunnen na afloop vanwege de regen niet meer met hun voertuigen op het terrein, maar worden zo goed mogelijk geholpen om hun producten naar hun auto te brengen. Dit weekend is financieel voor velen een drama, denk alleen al eens aan de standhouders en dan ook met name de cateraars die hadden ingekocht op drie dagen lang veel mensen. En de bezoekers die we niet meer konden bereiken en voor niets komen. Maar bijna niemand die klaagt. Super!

Maandag 27 juni
Wat een heftig weekend! Maar wat een superteam mensen! Wat een warmte! Pers, alle fijne vrijwilligers, buren, familie: iedereen heel, heel hartelijk dank. Samen op naar een fijne Farm & Country Fair in 2017!

 

Small decorative tomatoes - composed in the form of heart. Ecological symbol of love

 #countryfair #afgelasten #onweer #vrijwilligers #buurtschap #buurt