Farm & Country Fair 26, 27 en 28 juni '20

Engelse naam

"Waarom een Engelse naam voor de Farm & Country Fair? Moet dat nu zo nodig, waarom voldoet Nederlands of Achterhoeks niet?"

Nou, hierom. We hebben 24 jaar geleden lang gezocht naar een goede naam die zowel in Nederland als in Duitsland te begrijpen zou zijn. We zitten bijna op de Duitse grens en wilden ook Duitse bezoekers. En voor een evenement naar Engels voorbeeld is een Engelse naam niet heel vreemd.

Show of fair? Nee, countryfair

Het woordje 'show' zou een mogelijkheid zijn, maar daar hadden veel mensen het beeld van een autoshow bij. 'Fair' kwam net in die tijd uit Engeland overwaaien en dat leek een betere benaming. Het boerenleven en het landleven in de schijnwerpers, was het uitgangspunt. Farm & Country dus. Een countryfair komt in Nederland weinig voor, maar het woord is bij de meeste mensen wel bekend.

Met een Nederlandse, een Duitse en een Engelse website is het goed om een universele naam te hebben. Wijzelf korten de naam eigenlijk nooit af als 'fair' maar als 'countryfair'. Waarom? Dat lees je hier.

Een Nederlandse naam bleek dus lastig, maar een Engelse naam is echt niet zo heel bijzonder.

Hoewel mensen een hekel hebben aan Engelse woorden in de Nederlandse taal, worden ze toch automatisch gebruikt, zie onderstaand verhaal. De Engelse woorden zijn schuingedrukt.

Marketing

Heel Nederland, Duitsland en België moet natuurlijk de Farm & Country Fair kennen. Daarvoor is de marketing cruciaal. We plaatsen advertenties of een advertorial in magazines, regelmatig krijgen we een interview in een glossy en op internet zijn er de websites en social media. Het is natuurlijk fijn dat veel mensen onze pagina liken en delen en we staan bovenaan als mensen ons googelen. Nieuwsbrieven versturen we per e-mail. Dit jaar is er een Engelstalige film beschikbaar, een Duitse is vertaald door middel van een voice-over.

Een groot evenement als de Farm & Country Fair kan niet zonder sponsoring. Binnenkort wordt er een nieuwe sponsor bekend gemaakt.

Kaartverkoop

Kaarten bestel je in de voorverkoop via de website of lastminute aan de kassa. Helaas kunnen we in the middle of nowhere geen wifi aanleggen zonder dat dit buitensporige kosten met zich meebrengt. Ook de router om te pinnen blijkt niet altijd betrouwbaar. Daarom kun je alleen op een plek op het terrein geld opnemen met je pinpas of creditcard. Voor de slechte telefoonverbinding zo dicht bij de grens (help, het lijkt wel een verhaal uit de Flinstones tijd, maar het is wel lekker rustig voor een paar uurtjes) is er roaming. Je telefoon pakt vanzelf een Duitse provider en dat kost gelukkig niets extra meer.

Accommodatie

Standhouders van verder weg verblijven in de buurt op een camping, in een bed & breakfast of hotel. Veel bezoekers maken er een weekend uit van omdat ze in één dag niet alles kunnen zien. Ze downloaden onze app en checken regelmatig de tijden van de shows, presentaties en workshops.

Stands

Naast een uitgebreid showprogramma zijn er honderden mooie stands met een grote variatie, zeker geen overkill. Je vindt op de countryfair prachtige planten, alles van wol, fantastische decoraties, maar ook praktische zaken zoals kleding, handige gereedschappen of boxsprings.

Optredens

De bijzondere schapenshow in de trailer is een  trekker van jewelste, op het muziekpodium varieert van Engelse folk en Amerikaanse bluegrass tot didgeridoo en singer-songwriters. De meeste bands hebben een mooi album zodat je thuis nog even kunt nagenieten. Zelfs organiseerden muzikanten een echte flashmob bij de middenring, heel erg leuk. De bands zijn bijna altijd alle drie dagen te horen, dit is fijner voor henzelf en het scheelt heel veel tijd aan soundcheck. En zo hadden muzikanten eens tijd om een echte flashmob bij de middenring te organiseren.

Catering

Eten en drinken is er volop, zodat je de hele dag kunt blijven. Afwisselende catering, van koffie met cupcakes en brownies in een bloemrijk aangeklede tent tot drankjes als cola of wijn. Boeren en boerinnen bieden zelfgemaakte hamburgers of hotdogs aan, er zijn leuke foodtrucks, een echt pop-up restaurant, een snackbar. Ook ijs, smoothies en milkshakes zijn volop verkrijgbaar op het terrein.

En veel meer...

Vergeet niet naar een leuke demo te gaan in de mooie keuken in de foodtent.Hier leer je alles over slowfood, insecten, melk, vlees en groenten.

Alles opnoemen is ondoenlijk, maar ga toch nog even naar het vintage plein met het populaire vintage café, de tent waar rock-'n-roll wordt gedraaid en de oldtimers. Kijk eens naar die wielen en dat dashbord!

De Farm & Country Fair vraagt heel veel van de organisatoren en de vrijwilligers. Ze zijn overal tegelijk, super alert en slapen deze dagen erg weinig. Als na een maand het werk is afgerond en er genoeg feedback is verzameld, is het tijd om zelf heel eventjes te relaxen.

Meer achtergrondverhalen lezen? Eerdere columns vind je hier.